14 listopada
czwartek
Rogera, Serafina, Wawrzynca
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Zdrowy podwieczorek

Ocena: 0
667

Kiedy dzieci idą po raz pierwszy do przedszkola, rodzice często obawiają się tego momentu, nie tylko ze względu na rozstanie i tęsknotę, ale też... jakość przedszkolnego jadłospisu.

fot. Hanna Michniewicz/Idziemy

Kiedy dzieci idą po raz pierwszy do przedszkola, rodzice często obawiają się tego momentu, nie tylko ze względu na rozstanie i tęsknotę, ale też... jakość przedszkolnego jadłospisu. Mamy, które na co dzień starają się dawać swoim pociechom jak najzdrowsze produkty, mogą mieć wątpliwości, patrząc na menu zamieszczone na stronach internetowych przedszkoli. Na śniadanie prawie codziennie pojawia się białe pieczywo z szynką, polędwicą, kiełbasą lub parówką. Na podwieczorek kilka razy w tygodniu podawane są produkty słodzone: drożdżówki, ciasta, rogaliki, serki waniliowe. Czy małe dzieci powinny odżywiać się w ten sposób?

– To trudny, bardzo złożony temat – przyznaje Agnieszka Nowak, specjalista żywienia człowieka, prezes Stowarzyszenia Dietanova, które zajmuje się edukacją żywieniową oraz analizą przedszkolnych jadłospisów. – Próbując ocenić jadłospis, szukamy prostych rozwiązań, które pozwolą małymi krokami wprowadzić zmiany w placówce. Można to zrobić bez wielkich rewolucji. To nieprawda, że zdrowe żywienie jest drogie, pracochłonne i niesmaczne.

Agnieszka Nowak najczęściej radzi przedszkolom, by wprowadzały większą ilość roślin strączkowych, a także kasz i świeżych warzyw. – Personel mówi, że dzieci zwykle zostawiają warzywa na talerzu i trzeba je wyrzucać do śmieci. Ale to błędne koło. Jeśli proponuje się dzieciom danego dnia np. tylko parę cienkich plasterków papryki, to trudno tym jednym warzywem dogodzić wszystkim. To wymaga większego wyboru i zachęty. Ważne jest, żeby dzieci mogły samodzielnie komponować kanapki, wtedy chętniej je zjadają – wyjaśnia. Zachęca też, by w jadłospisie pojawiały się zupy mleczne, które zawierają dużą ilość wapnia. Oczywiście bez słodzonych płatków śniadaniowych, za to z kaszą czy płatkami owsianymi.

Podwieczorek również powinien być treściwy, szczególnie dla tych dzieci, które zostają w przedszkolu do godz. 17. – Dobrze sprawdzają się koktajle owocowe z różnymi dodatkami bogatymi w wartości odżywcze – radzi Agnieszka Nowak. A zaniepokojonych rodziców uspokaja: ponieważ oczekiwania społeczne w kwestii żywienia są coraz większe, w przedszkolach, wciąż dokonują się pozytywne zmiany.

KOKTAJL MALINOWO-JAGLANY

Składniki: 300 g malin | 1 banan | 1 szkl. mleka | 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej | 2 łyżki zmielonych migdałów

Sposób przygotowania: Owoce umyć, banan pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładki koktajl.

 

Idziemy nr 31 (720), 4 sierpnia 2019 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 14 listopada

Czuwajcie i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli stanąć przed Synem Człowieczym.
Dziś w Kościele:
+ czwartek, XXXII tydzień zwykły, wspomnienie dowolne bł. Marii Luizy Merkert, dziewicy
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): Mdr 7,22-8,1; Ps 119,89-90.91.130.135.175; Łk 17,20-25
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Nasze patronaty


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -