Wonne przyprawy i nietypowe połączenia smaków charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu intrygują wielu Europejczyków.
Niektórzy jednak boją się radykalnych eksperymentów i wolą dodać tylko mały egzotyczny akcent do potraw, które już znają. Takie osoby z pewnością zainteresuje książka kucharska Sabriny Ghayour „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”. Jej tytuł oznacza suchy, gorący wiatr, który wieje ze wschodu na zachód – dobrze oddaje to charakter przepisów, które łączą w sobie tradycje europejskie i azjatyckie; autorka pochodzi z Iranu, lecz wychowała się w Anglii.
Ważną cechą kuchni bliskowschodniej są nieoczywiste połączenia smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego i ostrego. Aby ich skosztować, można skorzystać z zawartych w książce przepisów na proste sałatki: na przykład z jabłek i pestek granatu albo melona i sera feta. Bardziej sycąca propozycja to kuskus z suszonymi morelami i wiśniami, cebulą dymką oraz sokiem z cytryny i pomarańczy. Warto wypróbować też receptury na słodko-ostre marynaty do mięsa – na przykład przepis na jagnięcinę marynowaną w mieszance miodu, cynamonu, sosu sojowego, czosnku i mielonego kminu rzymskiego. Z tak przygotowanego mięsa można przyrządzić zdrowe wrapy: zawinąć jagnięcinę w liście sałaty i polać sosem z orzeszków arachidowych.
Podstawą większości dań są przyprawy, które zdaniem autorki potrafią nadać niecodzienny smak zupełnie zwyczajnym produktom. Sabrina Ghayour zawsze ma w swojej spiżarce zatar (mieszankę dzikiego tymianku, prażonego sezamu, oregano i majeranku), harissę (pastę z różnych rodzajów chili i przypraw) czy sumak (sproszkowane czerwone jagody). Polscy czytelnicy na początku mogą być zaskoczeni, widząc te nazwy. Autorka podkreśla jednak, że nie trzeba rygorystycznie trzymać się przepisów, bo takie podejście jest niezgodne z duchem bliskowschodniej kuchni. „Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się, po prostu go pomiń” – uspokaja. Aby przyrządzić potrawy zawarte w książce, wystarczy mieć w domu kurkumę, cynamon, kolendrę, ostrą paprykę i kmin rzymski, które są łatwo dostępne w Polsce.
SAŁATKA Z JABŁEK I PESTEK GRANATU
Składniki (6 porcji): 4 twarde jabłka, oliwa do skropienia, sok z 1 dużej cytryny , 3 łyżeczki grubo mielonego sumaku, 1 mała cebula czerwona pokrojona w cienkie półplasterki, 200 g pestek granatu, listki z 20 g mięty, grubo posiekane, sól morska w płatkach, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania: Pokrój jabłka (ze skórką) w centymetrową kostkę, usuwając gniazda nasienne, i wrzuć je do dużej miski. Skrop owoce oliwą i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodaj do miski sumak i cebulę, a następnie wszystko starannie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem i wrzuć do miski pestki granatu (ale bez soku) oraz miętę. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” Sabriny Ghayour, przekład Dorota Malina, Insignis Media
Idziemy nr 21 (607), 21 maja 2017 r.
fot. Haarala Hamilton