26 kwietnia
piątek
Marzeny, Klaudiusza, Marii
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Post przerywany

Ocena: 0
1362

Post znów jest w modzie. Coraz więcej osób łączy dietę keto (wysokotłuszczową) z postem przerywanym.

fot. Barbara Wiśniowska

Post przerywany to powstrzymanie się od posiłków od kolacji do śniadania. Wszyscy poszczą od kolacji do śniadania! To prawda, ale niektórzy jedzą trzy kolacje, trzy śniadania, do tego obiad, deser, podwieczorek i mnóstwo przekąsek, a ostatni posiłek spożywają 5 min przed snem i nigdy nie pozwalają swojemu żołądkowi odpocząć.

Jest kilka modeli postu przerywanego. Jeść przez 8 godz. i nie jeść przez 16 godz. na dobę, potrafi prawie każdy. Oznacza to spożywanie śniadania, obiadu i kolacji np. w godzinach od 9 do 17 i powstrzymanie się od posiłków wieczorem i w nocy. Bardziej zdeterminowane osoby poszczą przez 20 godz. i spożywają 2 posiłki lub tylko jeden co 24 godz. – tego rodzaju postu nie należy podejmować gwałtownie, ale przyzwyczaić się powoli do coraz mniejszych porcji.

Napady głodu i ochota na słodycze pojawiają się na samym początku, ale już po 2–3 dniach organizm powinien przyzwyczaić się do stałych godzin posiłków i tylko wtedy domagać się jedzenia.

Pościć nie wolno osobom poniżej 18 lat, z niedowagą, ciężarnym i karmiącym. One mają większe zapotrzebowanie kaloryczne, jednak i tak ich nocna przerwa żywieniowa może trwać 9–10 godz.

Pościć warto wraz z modlitwą w czyjejś intencji.

Post przerywany jest tani, nie wymaga planowania, nie pochłania czasu. Pochłania za to zbędne kilogramy i cholesterol, daje żołądkowi odpocząć. W kwestii odpoczynku należy pamiętać, żeby ostatni posiłek spożyć nie później niż 2 godz. przed snem. Wczesna kolacja powinna być lekko sycąca. Chleb z siemienia ma tylko 11 proc. węglowodanów. Jest miękki, idealnie wilgotny i do złudzenia przypomina ten z piekarni.

KETO CHLEB Z SIEMIENIA

Składniki: 200 g mielonego na mąkę siemienia lnianego | 280 g lekko ciepłej wody | 3 jajka | 50 g ziaren słonecznika | niepełna łyżeczka soli | pół łyżeczki rozmarynu | szczypta pieprzu cytrynowego | łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sypkie składniki (ewentualnie zioła możemy zostawić do dekoracji). Prędko roztrzepujemy jajka z wodą, np. w mikserze. Łączymy obie części i zagniatamy szybko ciasto i formujemy bochenek. Posypujemy ziołami z wierzchu. Wkładamy do natłuszczonej formy lub zwyczajnie kładziemy na płaskiej blasze. Pieczemy 60 min na najniższym poziomie piekarnika.

Idziemy nr 42 (885), 16 października 2022 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 26 kwietnia

Piątek, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem.
Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 1-6
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter