Niektóre dania kuchni czeskiej, jakie wniosła ze sobą młoda pani doktor, całkiem nieźle zakorzeniły się już w ich domu. Ale niepokonane są oczywiście knedle. – W Pradze można je spotkać niemalże w każdej knajpie, co nie zdarza się tak często w polskich restauracjach. Jednak tam są one często alternatywą dla ryżu czy ziemniaków. Jest ich kilkanaście rodzajów – najprostsze, zwane zwyczajnymi, przyrządza się z miąższu pszennych bułek z dodatkiem mąki krupczatki, wody i drożdży. Knedliki bułczane różnią się od zwyczajnych dodatkiem grzanek podsmażanych na maśle. Knedliki ziemniaczane przyrządza się podobnie jak polskie pyzy. Spotkać można knedliki z surowych ziemniaków albo zielone ze szpinakiem. Serwuje się je także na słodko z owocami i gęstymi sosami na bazie śmietany – tłumaczy Halszka.
Knedliki owocowe formuje się w kulki, zaś bułczane – w walec, który gotuje się w osolonej wodzie, a następnie kroi na plastry. Do tych ostatnich najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub inne mięso z sosem i – jakby tego było mało – je się to z duszoną kapustą. Nie wspominając o tym nieszczęsnym piwie…
– Na szczęście w naszym domu jest przewaga, jak to mówi mój mąż, „słociuchów”, czyli tych, którzy lubią jeść na słodko. W bezmięsne piątki gotuję więc zwykle knedle z truskawkami, brzoskwiniami lub śliwkami, w zależności od pory roku. Dzieciaki za nimi przepadają, chociaż mąż chyba jeszcze bardziej – śmieje się Halszka.
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków • 25 dag mąki • 2 jajka • 5 dag masła • sól • 0,5 kg słodkich śliwek • cukier • masło • bułka tarta lub śmietana
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki drobno zmielić. Przy ich zakupie warto wybierać mączne odmiany, które są najlepsze do tego typu dań. Do kartofli wbić jajka, dodać 5 dag masła i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto, które powinno mieć elastyczną konsystencję. Surowe śliwki umyć, osuszyć i wydrylować pestki. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-0,7 mm i dość dużą szklanką wykrawać koła. Śliwki z dodatkiem cukru umieścić na cieście i uformować w kształt kulek.
Surowe knedle wrzucić do gotującej się i osolonej wody, wyjąć po upływie 10 minut. Serwować z masłem i bułką tartą przyrumienioną na patelni lub ze słodką śmietaną. W dietetycznej wersji można je zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Marta Kawalec |