27 kwietnia
sobota
Zyty, Teofila, Felicji
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Klęska urodzaju

Ocena: 0
3002
Kabaczki i cukinie mają wiele zastosowań w kuchni. Podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, placuszki, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Być może przyczyną tak szerokiego zastosowania jest to, że kabaczek często przynosi klęskę… urodzaju.

– Obrodziły mi kiedyś tak, że dzieliłam się z rodziną i sąsiadami, sama niemal codziennie je jadłam, a to smażone w cieście naleśnikowym lub bułce tartej, a to duszone, aż nastąpił przesyt. Nie mogłam już patrzeć. Poprosiłam więc córkę, żeby sprawdziła w tym Internecie, co inni ludzie robią w takiej sytuacji – wspomina Jadwiga Fabiańska, emerytowana nauczycielka. – I okazało się, że mnóstwo ludzi wzięło udział w tej dyskusji. Pospisywałam te wszystkie przepisy, wybrałam najciekawsze i w tym roku też z nich skorzystam. – zapowiada.

Jak wiadomo, smak kabaczków jest dość subtelny, trzeba im więc czasem pomóc, aby smakowały bardziej wyraziście. Możemy z nich zrobić np. konfiturę zaostrzoną sokiem i skórką z cytryn. Warzywo to idealnie nadaje się na duszone mieszanki typu leczo czy ratatoiulle, świetnie także smakują zapiekanki z cukinii wcześniej panierowanej w przyprawach orientalnych. Cukinię i kabaczka można faszerować innymi warzywami: pomidorami, papryką czy ziemniakami, także ryżem i mięsem, a potem zapiekać.

– Kiedy jednak wszyscy w domu mają już dość widoku kabaczka na talerzu, proponuję go zamarynować. Zimą chętnie się z nim przeprosimy – radzi pani Jadwiga. – Ten przepis jest dość pracochłonny, ale gwarantuję, że warto. Dostałam go jeszcze od swojej teściowej, a jak wiadomo, kiedyś gospodynie nie szczędziły czasu na dobre przetwory. Ich pracę doceniało się z drobnym odroczeniem. Marynatę z kabaczków z pewnością doceni każdy smakosz.


Składniki: • 1 kg kabaczka • 1/2 kg ogórków • 0,25 dag papryki • 25 dag cebuli • 30 dag marchewki • 2-3 ząbki czosnku • 1-2 łyżeczki natki pietruszki

Zalewa: • 1 łyżka soli • 2 łyżki cukru • 5 łyżek przecieru pomidorowego • 1/4 szklanki oliwy • 1/2 szklanki octu winnego

Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę oskrobać, paprykę, cebulę oczyścić i pokroić wraz z czosnkiem w drobną kostkę. Kabaczki i ogórki razem ze skórką (o ile jest cienka) pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić na noc. Włożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować około 30 minut.

Marta Kawalec
Idziemy nr 34 (363), 19 sierpnia 2012 r.

fot. Marta Kawalec/Idziemy


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 26 kwietnia

Piątek, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem.
Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 1-6
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter