Dziś Marek Dzięgiel ma już kilkadziesiąt niosek w kilkunastu gatunkach, z których najwięcej biega po wybiegu: malutkich przepiórek, smukłych zielononóżek, zwykłych domowych kur oraz kilka hodowanych dla przyjemności perliczek, bażantów i trzy pawie.
– Ponieważ to była moja pierwsza wnuczka, chciałem, żeby miała wszystko co najlepsze. W ogródku najzdrowsze warzywa i owoce, mięso od sąsiada – rzeźnika… Brakowało tylko zdrowych jajek – wspomina pan Marek. – Poznałem kilku hodowców – pasjonatów takich kurek i sprowadziłem kilka ciekawych gatunków. Przede wszystkim zależało mi na przepiórkach.
Ich jajka mają bardzo dużo witamin, łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko oraz inne składniki odżywcze, poza tym nie zawierają alergenów tak jak kurze. I choć kosztują tyle co zwykłe jajka w sklepach, czyli około 80 gr za sztukę, to są nawet cztery razy mniejsze.
– Wikusia od niemowlaka uwielbiała te jajeczka, a jajo było jednym z jej pierwszych słów – śmieje się jej mama Dominika. – Potrafiła zjeść nawet cztery takie jajeczka naraz, ku uciesze dziadka. Ale dla nas taka jajecznica to też rarytas, na który pozwalamy sobie zawsze w sobotę.
Z czasem pan Marek postarał się o różne certyfikaty i stał się prawdziwym hodowcą – przedsiębiorcą. – Dziś dostarczam jaja do kilku sklepów ze zdrową żywnością – cieszy się – i jeszcze sobie dorabiam.
Składniki sałatki: 2 duże garści mixu sałat • 1 duża garść rukoli • 10 pomidorków koktajlowych • 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki • 8 jajek przepiórczych • 3 łyżki łuskanych pestek dyni
Składniki sosu: 3 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżka octu winnego • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon • 1 łyżeczka miodu akacjowego • 2 łyżki drobno posiekanego koperku • sól • pieprz
Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo (około 2 min). Zahartować zimną wodą i obrać ze skorupek. Składniki na sos umieścić w słoiczku i energicznie wymieszać. Warzywa dokładnie umyć. Sałaty rozłożyć na talerzu, na nim rukolę, przybrać połówkami pomidorków koktajlowych. Skropić sosem sałatkowym, posypać kiełkami rzodkiewki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Przepiórcze jajka pokroić w ćwiartki. Na koniec posypać wszystko odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Marta Kawalec |