26 kwietnia
piątek
Marzeny, Klaudiusza, Marii
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Grill czyli barbecue

Ocena: 0
2758
Znajomi na działce, rodzina nad wodą czy też spotkanie wśród kolegów i koleżanek z pracy w długie, ciepłe dni czerwcowe to dobra okazja do wspólnego grillowania lub – jak mówią w ojczyźnie pikników – do barbecue. I choć brzmi to banalnie, warto ożywić tradycyjne przepisy nowymi inspiracjami.
Teoretycznie na grill można położyć każdy rodzaj mięsa. W praktyce najlepiej sprawdza się to przerośnięte warstewką tłuszczyku. Najlepsze jest świeże mięso surowe. Najgorsze – wędzone, bo w czasie opiekania mięsa wędzonego powstają związki rakotwórcze. Najczęściej na ruszcie lądują białe i czerwone kiełbaski, kiszki, kaszanki karkówka, skrzydełka, udka czy piersi z kurczaka, ryby oraz grillowy miszmasz, czyli szaszłyki. A dla zwolenników dań jarskich – wszelkiego rodzaju warzywa, od bakłażanów po ziemniaki.

– Już od kilku lat sezon na grilla rozpoczynają supermarkety, które od wczesnej wiosny wystawiają olbrzymie lady ze styropianowymi tackami, na których piętrzą się sterty szaszłyków i karkówek zamarynowanych w czerwonej mazi – mówi Agnieszka Dynda, gospodyni domowa z Rzeszowa. – Ja od wielu lat sama przygotowuje mięso na grilla. Trzeba tylko pomyśleć o tym dzień wcześniej i włożyć mięso w odpowiednie przyprawy: cebulę, czosnek, paprykę chili. Nie wymaga to wielkiej filozofii.

Pani Agnieszka z czasem zaczęła udoskonalać swoje przepisy. Tak powstała kaszanka z jabłkami i sosem czosnkowym, karkówka w miodowej zalewie i co roku ulepszane szaszłyki. Do grillowanych dań świetnie sprawdzają się różnego rodzaju sosy z czosnku, chili, cygańskie majonezowe, ziołowe i winne.

– Czytałam kiedyś, że gdy węgiel przykryty jest cienką warstwą popiołu, smażymy cienkie kawałki mięsa. Kiedy warstwa popiołu jest grubsza, opieka się np. żeberka, filety rybne. Natomiast gdy węgiel jest już wypalony, ale palenisko jeszcze gorące, na ruszt można położyć warzywa i owoce – wyjaśnia Agnieszka Dynda. – I teraz rzeczywiście tego pilnuję. Dobrze jest też posypać węgiel aromatycznymi ziołami, bo wtedy mięso nabiera smaku.


Szaszłyki z grilla
: mięso (np. karkówka, wieprzowina gulaszowa, łopatka, antrykot) • kiełbasa • boczek surowy • papryka czerwona • pieczarki • cebula

Na marynatę: miód • olej • sos sojowy • sól • pieprz • czosnek  • cebula • papryka • chili • majeranek • oregano • bazylia • przyprawa do grilla

Mięso zamarynować dzień wcześniej w marynacie. Kolejnego dnia pokroić mięso w kawałki ok. 5 na 5 cm, paprykę i pieczarki na drobne kawałki, cebule w ósemki lub szesnastki. Nabijać na przemian mięso, paprykę, boczek, cebulę, kiełbasę i pieczarki do zapełnienia całej długości patyczków.

Ułożyć na grillu i piec do miękkości i zarumienienia, raz po raz przewracając. Podawać z pieczonymi ziemniakami, chlebem, surówkami i sałatkami według uznania. Dobrze smakują z masłem czosnkowym lub sosem majonezowo-ketchupowym.


Marta Kawalec
Idziemy nr 24 (353), 10 czerwca 2012 r.
fot. Marta Kawalec/Idziemy
PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 25 kwietnia

Czwartek, IV Tydzień wielkanocny
Święto św. Marka, ewangelisty
My głosimy Chrystusa ukrzyżowanego,
który jest mocą i mądrością Bożą.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 16, 15-20
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)


ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter