26 kwietnia
piątek
Marzeny, Klaudiusza, Marii
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dlaczego tego chcę?

Ocena: 4.7
969

Kto zaplanował, że w tym roku na pewno schudnie i zacznie ćwiczyć… i już zdążył o tym zapomnieć?

fot. Barbara Wiśniowska

Wszystkie postanowienia trzeba zacząć od zadania sobie pytania: „Dlaczego tego chcę?”. Wtedy może się okazać, że to wcale nie ja chcę zmienić wagę, tylko zmusza mnie współmałżonek albo telewizja, a przymus nigdy nie prowadził do wielkich dzieł. Inna sprawa, że niejednemu schudnąć każe lekarz – jego słowa też możemy wyprzeć albo uwewnętrznić. Może na pytanie „dlaczego?” odpowiem, że to ja naprawdę chcę o siebie zadbać. Warto wtedy postawić pytanie: „Co mi to da?”. Może kiedy brzuch nie będzie zwisał do ziemi, znowu będziemy mogli zawiązać sznurowadła i przestaniemy sapać jak miech kowalski przy każdym kroku? Może przestaniemy słyszeć drwiny na temat swojej wagi? Sami będziemy mieli o sobie lepsze zdanie, a może przestaniemy bać się nadciśnienia, miażdżycy, zawału i osierocenia dzieci? Może kiedy zaczniemy ćwiczyć, przestaną nam się trząść słabe ręce i przestanie boleć kręgosłup? Dopiero kiedy postanowimy coś zrobić dla siebie albo z miłości do ukochanej osoby, przedsięwzięcie ma szanse powodzenia. Wtedy z entuzjazmem wybierzemy sobie ćwiczenia i dietę, które nam odpowiadają, będziemy z zainteresowaniem słuchać dobrych rad i szukać ich w gazetach. Znajdziemy osoby, które nas wesprą, i sami będziemy umieli się cieszyć ze swojego sukcesu, a nawet nagrodzić za każdy etap… dobrym filmem albo deserem bogatym w magnez.

MAK AMARETTO

Składniki: 600 g maku suchego mielonego | 300 g różnych bakalii i orzechów | 1/2 szklanki miodu/ksylitolu | 2 duże jajka | 150 g masła/oleju ryżowego | 2 łyżki likieru amaretto

Sposób przygotowania: Suchy mak wsypujemy do rondelka. Zalewamy zimną wodą, ok. 500 ml. Doprowadzamy do wrzenia, odparowujemy wodę. Cały czas mieszamy. Studzimy. Bakalie moczymy kilkanaście minut we wrzątku. Odcedzamy. W garnku rozgrzewamy masło i miód. Rozpuszczamy. Wsypujemy mak. Mieszamy. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Wbijamy żółtka, szybko mieszamy. Podgrzewamy całą masę, a następnie czekamy, aż całkiem przestygnie. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łączymy pianę z masą makową. Wlewamy amaretto. Delikatnie mieszamy. Podajemy w maleńkich salaterkach lub używamy do przekładania ciast.

Idziemy nr 02/2023  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 26 kwietnia

Piątek, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem.
Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 1-6
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter