26 lutego
środa
Miroslawa, Aleksandra
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dieta przyszłości

Ocena: 0
369

Jak będzie wyglądać nasza dieta za kilkadziesiąt albo kilkaset lat?

fot. Hanna Michniewicz/Idziemy

 

Jak będzie wyglądać nasza dieta za kilkadziesiąt albo kilkaset lat? Czy będziemy jeść mięso hodowane komórkowo i mąkę z owadów? Ten i wiele innych tematów związanych z jedzeniem i nauką poruszono podczas tegorocznego Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Trwające przez cztery dni wykłady, panele dyskusyjne i warsztaty miały na celu skłonić do refleksji: jak produkować żywność, nie niszcząc przy tym środowiska?

Organizatorzy festiwalu przygotowali niezwykłe dania będące alternatywą dla mięsa: liść szpinaku z mięsem wyhodowanym komórkowo, „kurczak” z białka pszenicy i fasoli, białko z rzepaku, wodorosty czy kulki mocy z dodatkiem mąki ze świerszczy. Ta ostatnia u niektórych osób budziła zdziwienie i nie każdy był w stanie jej spróbować. Specjaliści przekonywali jednak, że jedzenie owadów nie jest niczym niezwykłym.

– Owady jada około dwóch miliardów ludzi na całym świecie, wszędzie poza Europą. Są one źródłem dobrze przyswajalnego białka – mówił dr Jakub Urbański, biolog molekularny. – Podstawowym problemem produkcji mięsa jest mała wydajność: wykorzystujemy na paszę produkty, które sami moglibyśmy zjeść, by po kilkukrotnej redukcji wartości odżywczych otrzymać kawałek mięsa ze zwierzęcia. W przypadku owadów jest inaczej: one mogą zjeść to, czego ludzie już by nie wykorzystali.

Eksperci debatowali też o tym, w jakiej formie powinno się produkować zamienniki mięsa. Czy burger warzywny można jeszcze nazwać burgerem? Czy produkty z roślin strączkowych powinny przypominać kształtem szynkę lub parówki? – Tego rodzaju zamienniki pomagają zachęcić ludzi, by zamiast mięsa sięgnęli po inny produkt. Według badań roślinne „parówki” czy „kotlety” kupują w większości osoby, które nie są wegetarianami, ale chcą ograniczyć spożycie mięsa i spróbować czegoś nowego – mówił Marcin Tischner z organizacji ProVeg.

Piotr Grabowski, założyciel akceleratora foodtech.ac zrzeszającego przedsiębiorców z dziedzin zdrowej żywności i ekologii, zauważył, że produkty roślinne dostępne dziś w sklepach nie zawsze są smaczne. – Zrobić dobre danie wegańskie to sztuka, ale jest to możliwe – podkreślał. – Musimy więc dbać o jakość tych produktów i popularyzować je, żeby każdy mógł je znaleźć w swoim osiedlowym sklepie.

 

FASOLOWE KOTLECIKI

Składniki: 250 g ugotowanej fasoli | 1 szkl. ugotowanej kaszy orkiszowej | ½ cebuli | 1 ząbek czosnku | 1 marchewka | 3 łyżki pure z dyni | 1 jajko | 8 łyżek bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych | 2 łyżki pestek słonecznika | 1 łyżeczka masła orzechowego | 1 łyżka oleju | sól | pieprz | papryka mielona | kurkuma | imbir

Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie zmiksować za pomocą blendera, dodać kaszę, posiekaną cebulę i czosnek, startą marchewkę i pure dyniowe (kawałek dyni uduszony i zmiksowany lub rozgnieciony widelcem). Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, wymieszać z masą. Następnie wbić jajko, dodać przyprawy, masło orzechowe i olej, wsypać bułkę tartą lub zmielone płatki. Kotleciki można usmażyć na patelni lub piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni (masę wykładać łyżką na blachę, formując okrągłe kotleciki). Świetnie smakują z sosem grzybowym i sałatką.]

 

Idziemy nr 42 (731), 20 października 2019  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 26 lutego

Nie zatwardzajcie dzisiaj serc waszych,
lecz słuchajcie głosu Pańskiego

Dziś w Kościele: środa, I Tydzień Wielkiego Postu, Środa Popielcowa
Czytania liturgiczne (rok A, II): Jl 2,12- 18, Ps 51,3-6b.12- 14 i 17, 2 Kor 5, 20- 6, 3, Mk 9, 30- 37
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań
SalveNet zaprasza na Duchową siłkę o. Szymona Janowskiego OFMCap.

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz

+ Wielkopostne Kościoły Stacyjne



Najczęściej czytane artykuły



Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -