W myśl zasady „co się pod rękę nawinie” powstało na świecie wiele smacznych dań, nie tylko bigosów, ale i nawet szarlotek.
fot.pixabay.com/CC0
Czytanie polubiłam w dzieciństwie chyba dlatego, że w czasopismach dla dzieci zawsze były drukowane kawały. Mama kupowała mi także czasopisma z samymi kawałami. Jeden z moich ulubionych pamiętam do tej pory:
– Jak się robi bigos na winie?
– Co się pod rękę nawinie, to do bigosu!
Świetny pomysł... Zwłaszcza, gdy nie mamy w domu wina na bigos.
W myśl zasady „co się pod rękę nawinie” powstało na świecie wiele smacznych dań, nie tylko bigosów, ale i nawet szarlotek. Jedna z najsmaczniejszych, jakie w życiu jadłam, zawierała jabłka, gruszki i śliwki. Tęskniłam za nią tak bardzo, że nie czekałam, aż gruszki i śliwki się pod rękę nawiną, tylko specjalnie wpisałam je na listę zakupów. Zapamiętałam też, jak bardzo smakowała mi szarlotka babci Stefy z lekko posolonym ciastem.
Jedna rzecz nie będzie się przewijać przez mój dom i moje przepisy: biały cukier. Zawsze wrzucam go do śmietnika, kiedy ktoś z domowników kupi go z rozpędu. Umówmy się, cukier to nie są puste kalorie, ale szkodliwe kalorie. Jest potocznie zwany białą śmiercią. Powoduje otyłość i próchnicę zębów, co już jest wystarczającym powodem, żeby wrzucić go do śmietnika, niestety to nie koniec jego wad. Słodzić ciasta można inaczej: miodem, syropem klonowym, stewią, cukrem nierafinowanym(!) lub ksylitolem – cukrem brzozowym. Cóż, ponieważ są droższe – z oszczędności zjemy ich mniej...
SZARLOTKA WIELOOWOCOWA
Składniki: 400 g mąki kukurydzianej | 200 g masła – zimnego, w kawałkach | 40 g ksylitolu | pół łyżeczki soli | łyżka bułki tartej | 900 g owoców: jabłek, gruszek, śliwek
Sposób przygotowania: Z mąki, masła, soli i połowy ksylitolu zagniatamy szybko ciasto. Jedną czwartą odkładamy do miseczki, resztę rozwałkowujemy w formie i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie rozdrabniamy owoce i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy. Na koniec sprawdzamy smak – jeśli są kwaśne, możemy dosłodzić.
Wyjmujemy ciasto, oprószamy bułką tartą i dodajemy owoce. Pozostałą część ciasta rozkruszamy na wierzch. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 45 minut.