18 sierpnia
sobota
Ilony, Bronislawa, Heleny
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Barwne menu

Ocena: 0
3064

Wiosna w pełni, może to dobry moment, żeby ubarwić nasze talerze?

Poszukując oryginalnych pnączy do ogródka mamy, gdzieś pomiędzy glicynią a wilcem znalazłam całą serię nasion kwiatów, które są nie tylko ozdobne, ale też jadalne. Do kupienia były m.in. nasturcja i chaber. Ale lista jest zdecydowanie dłuższa. Z powodzeniem jeść można też kwiaty aksamitki, begonii, cukinii, bzu lilaka, bzu czarnego, bratka ogrodowego, dyni zwyczajnej, fiołka trójbarwnego, fiołka wonnego, goździka ogrodowego, koniczyny białej, koniczyny łąkowej, lawendy wąskolistnej, mniszka lekarskiego, mieczyka, nagietka lekarskiego, niecierpka, waleriany, pierwiosnka, pelargonii, róży, rumianka pospolitego, słonecznika zwyczajnego, stokrotki pospolitej czy wrzosu zwyczajnego. W internecie aż roi się od przepisów, które wśród składników mają kwiaty. Trafiłam między innymi na pasztet z aksamitkami, sałatkę ze stokrotkami czy muffiny z bratkami.

Oczywiście trzeba pamiętać, że jeśli kwiaty mają na naszym stole pełnić inne funkcje niż ozdobne, to nie kupujemy ich w kwiaciarni ani sklepie ogrodniczym – narazilibyśmy się na spożycie dawki nawozów, oprysków, odżywek i utrwalaczy. Kwiaty jadalne najlepiej specjalnie wyhodować – a nie trzeba być szczęśliwym posiadaczem działki ani ogródka, wystarczy doniczka w domu lub na balkonie! Można też zbierać je w dobrze nam znanym ogródku, w którym nie stosuje się sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, ewentualnie kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Zbieramy zdrowe okazy i transportujemy w przewiewnej materiałowej lub papierowej torbie. No i oczywiście myjemy przed jedzeniem.

Wiosna w pełni, może to dobry moment, żeby ubarwić nasze talerze? A wszystkim, którzy mają wątpliwości dotyczące ukwiecenia swojego menu, przypominam, że brokuły i kalafiory, które jemy na co dzień, to też przecież kwiaty.

 

Smażone kwiaty cukinii

Składniki: 12 kwiatów cukinii (najlepiej żeńskich, z małą cukinią na końcu), 250 g serka ricotta, garść świeżych listków oregano, 300 g mąki pszennej, 400 ml wody gazowanej, 1 papryczka chili, sól, olej do smażenia

Sposób przygotowania: Wymieszać ricottę z drobno posiekanym oregano i papryczką chili. Z kwiatów cukinii ostrożnie usunąć pręciki i nafaszerować je przygotowaną masą, delikatnie skręcając na koniec górę kwiatu. Mąkę, wodę i szczyptę soli zmiksować na gładką, dość rzadką masę. Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Gdy się lekko zrumienią, wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Kiedy odsączy się nadmiar tłuszczu, posypać lekko solą i od razu podawać.

 

Idziemy nr 16 (654), 22 kwietnia 2018 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.



Najwyżej oceniane artykuły

SALON DZIENNIKARSKI