2 maja
czwartek
Zygmunta, Atanazego, Anatola
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Bp Jeż: być dobrym jak chleb

Ocena: 0
681

Podczas Mszy św. w tarnowskiej katedrze ordynariusz diecezji tarnowskiej nawiązując do kończącego się w Kościele roku św. Brata Alberta życzył diecezjanom, żeby byli dla siebie nawzajem dobrzy jak chleb, zaś karmiąc się Chlebem Życia stawali się obrazem najpiękniejszego Człowieka – Jezusa Chrystusa.

Zdaniem bp. Jeża, osoba św. Brata Alberta wyjątkowo dobrze wpisuje się w Boże Narodzenie – nie tylko dlatego, że umarł on w Boże Narodzenie 1916 roku, ale przede wszystkim dlatego, że jego życie obrazuje tajemnicę Betlejem. 

„Św. Brat Albert swoje życie wypełnił tajemnicą Betlejem – tajemnicą Domu Chleba – tego powszedniego chleba, którym karmił ubogich oraz tajemnicą Chleba Życia, którym karmił samego siebie. Brat Albert uczył, że zawsze trzeba być dobrym jak chleb – czyli napełniać innych dobrem, karmić ich swoją dobrocią, życzliwością i najbardziej ludzką solidarnością, która ujawnia się w każdym położeniu życiowym” – powiedział.

Bp Andrzej Jeż dodał, że głód chleba dobroci i solidarności zawsze pozostanie pośród ludzi niezaspokojony, zaś ze szczególną siłą daje o sobie znać właśnie w czasie Bożego Narodzenia.

„Św. Brat Albert uczył, że zawsze trzeba być dobrym jak chleb – czyli również dobrym jak Chrystus, Żywy Chleb, który w noc Bożego Narodzenia zstąpił z nieba. To wyraz najgłębszej solidarności Boga z ludźmi” – podkreślił.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 1 maja

Środa, V Tydzień wielkanocny
Wspomnienie św. Józefa, rzemieślnika
Trwajcie we Mnie, a Ja w was trwać będę.
Kto trwa we Mnie, przynosi owoc obfity.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 15, 1-8
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)


ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter