3 grudnia
czwartek
Franciszka, Ksawerego, Kasjana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Zamrażanie pokarmu matki

Ocena: 0
578

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem odżywiania noworodka i niemowlęcia.

fot.pexels.com/CC0

Zdarza się, że matka ze względu na stan swojego zdrowia, przyjmowane leki, konieczność wykonania operacji lub z innych przyczyn zdrowotnych nie może przez pewien czas karmić dziecka piersią lub odciąganym pokarmem. Czasami także istnieją czasowe przeciwwskazania do żywienia doustnego dzieci przedwcześnie urodzonych lub ciężko chorych noworodków czy niemowląt. Przerwanie karmienia piersią skutkuje znacznym zmniejszeniem ilości wytwarzanego pokarmu, a nawet jego całkowitą utratą. Aby temu zapobiec, w okresie przerwy w przystawianiu dziecka pokarm powinien być odciągany z piersi. Przepełniona pierś to silny sygnał hamujący produkcję mleka, a pusta pierś to informacja dla organizmu matki, aby wyprodukować więcej mleka dla dziecka. Kiedy matka karmiąca podejmuje kilkugodzinna pracę lub musi wyjść, to co 3-4 godziny powinna odciągnąć pokarm, aby nie doszło do bolesnego zapalenia piersi, zahamowania produkcji mleka, a także aby móc nakarmić własnym mlekiem dziecko po powrocie. Dlatego warto wiedzieć, jak przechować pokarm odciągnięty z piersi dla dziecka przebywającego w szpitalu lub odciągnięty z powodu nadmiaru, by móc wykorzystać go w przyszłości. Sprawę przechowywania pokarmu zbadano bardzo dokładnie, gdy tworzono banki mleka kobiecego.

Wiadomo, że najlepszy jest świeży pokarm z piersi, ale mrożone mleko kobiece zachowuje większość właściwości odżywczych i immunologicznych. Zamrożenie nie wpływa istotnie na stężenie laktoferryny – białka wspierającego walkę przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym poprzez wiązania jonów żelaza. Także stężenie immunoglobulin ochronnych IgA oraz IgG oraz lizozymu – białka, które uszkadza ścianę komórek bakteryjnych – pozostaje mimo mrożenia w takim samym stężeniu. W zamrożonych próbkach mleka jest mniejsza liczba limfocytów a tłuszcz ma inną jakość.

Opracowano różne wytyczne dotyczące czasu przechowywania zamrożonego mleka dla noworodków urodzonych o czasie oraz noworodków urodzonych przedwcześnie i chorych. Dla zdrowych dzieci urodzonych w terminie obowiązują następujące zasady przechowywania zamrożonego mleka:

  • 2 tygodnie w zamrażalniku wewnątrz lodówki, w temp. ok. minus 14°C
  • 3-6 miesięcy w zamrażalniku z oddzielnymi drzwiczkami, w temp. ok. minus 18°C
  • 6-12 miesięcy w głębokim zamrożeniu, w temperaturze minus 20°C.

W oddziałach intensywnej opieki najczęściej pokarm dla wcześniaków i dzieci chorych przechowuje się w temperaturze minus 20°C przez 3-6 miesięcy.

Nie w każdym naczyniu można przechować pokarm – powinny to być specjalne pojemniki ze szczelnym zamknięciem. Mleko należy rozmrażać w letniej łaźni wodnej i nie należy zamrażać ponownie. Zarówno gotowanie pokarmu kobiecego, jak rozmrażanie go w kuchence mikrofalowej zniszczy obecne w nim przeciwciała odpornościowe i zmniejsza wartość odżywczą.

Idziemy nr 33 (773), 16 sierpnia 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Autorka jest lekarzem pediatrą

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 3 grudnia

Czwartek, I Tydzień Adwentu
+ Wspomnienie św. Franciszka Ksawerego
Szukajcie Pana, gdy można Go znaleźć,
wzywajcie Go, gdy jest blisko.

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 26,1-6; Ps 118,1 i 8-9,19-21,25-27a; Mt 7,21.24-27
+ Komentarz do czytań1 (Bractwo Słowa Bożego)
+ Komentarz do czytań2 (Bractwo Słowa Bożego)



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter