30 kwietnia
wtorek
Mariana, Donaty, Tamary
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Ratunek dla zakalca

Ocena: 0
10590
Nieudanego ciasta nie warto wyrzucać. Nawet najgorszy zakalec da się tak przerobić i ozdobić, żeby wzbudził apetyt gości. • Duże doświadczenia w tej dziedzinie ma Halina Żelechowska, znana z pysznych wypieków. – Kiedy miałam pięć lat, bawiłyśmy się z koleżankami w piasku, udając, że pieczemy ciasto – wspomina. – Wcześniej widziałam, że mama zawsze używała mąki i jajek. Zamiast mąki miałyśmy piasek, a jajka po prostu zabrałyśmy z kurnika. Mama była załamana. Z tym „ciastem” nie dało się już nic zrobić.

Kolejny raz w ramach zabawy postanowiły upiec już prawdziwe ciasto, znalazłszy przepis na opakowaniu proszku do pieczenia. Dodały po kolei wszystkie składniki, lecz zapomniały... o samym proszku. Po wyjęciu ciasta z pieca bardzo się zdziwiły na widok niskiego placka, który zupełnie nie przypominał znanych im wypieków. – Nie zorientowałyśmy się, na czym polegał nasz błąd, wydawało nam się, że ciasto nie nadaje się do jedzenia. Żeby rodzice nie dowiedzieli się o naszej porażce, zakopałyśmy je na podwórku – wyznaje pani Halina. – Dzisiaj, kiedy coś mi nie wyjdzie, nigdy nie uciekam się do takich sposobów. Myślę, że mogłyśmy to płaskie ciasto potraktować jako spód do tarty, posmarować je kremem i położyć na wierzchu owoce.

Na inny pomysł wpadła kiedyś podczas pieczenia tortu, gdy w jednym z biszkoptów zrobił się zakalec. By go wykorzystać, pokroiła go na kawałki, wrzuciła do tortownicy razem z owocami i zalała galaretką. – Nikt się nie zorientował, że ciasto się nie udało, a nawet wszyscy byli zachwyceni – cieszy się. – Czasem goście nawet się nie domyślają, jak łatwo można przygotować coś efektownego. Tak samo było z ciastem-szachownicą, które kiedyś upiekłam. Rodzina dziwiła się: „no co ty, chciało ci się tak wykrawać i układać kawałki ciasta? Przecież to strasznie żmudna robota!”. A ja tylko się śmiałam, bo miałam prostszą metodę. Wystarczy upiec dwa placki: jasny i ciemny, a później wyciąć z każdego po trzy koła i ułożyć na przemian.

SZACHOWNICA

Składniki:

Ciasto: • 5 szklanek mąki • 1¼ szklanki cukru • 4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki soli • 6 jajek • 2½ szklanki mleka • 200 g masła • 4 łyżki oleju • ¼ szklanki gorzkiego kakao.
Krem: 500g sera do sernika • ¼ kostki miękkiego masła • ½ szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania: Składniki na ciasto (oprócz kakao) połączyć i zmiksować. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao. Przełożyć do dwóch foremek, piec w temp. 180 st. ok. 45 minut. Składniki na krem delikatnie zmiksować. Każdy z placków po ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części grubości ok. 2,5 cm. W każdym blacie wykroić po dwa okręgi takiej samej wielkości (w środku zostanie małe koło z ciasta). W tortownicy ułożyć najpierw największy okrąg z ciemnego ciasta, wewnątrz mniejszy z jasnego i w środku małe kółko z ciemnego. Posmarować kremem i znów układać na przemian kolejną warstwę: tym razem największe koło z ciemnego ciasta, średnie z ciemnego, i tak dalej, do wykorzystania wszystkich warstw. Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta.

Hanna Dębska
fot. Hanna Dębska/Idziemy
Idziemy nr 45 (477), 9 listopada 2014 r.


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 30 kwietnia

Wtorek, V Tydzień wielkanocny
Chrystus musiał cierpieć i zmartwychwstać,
aby wejść do swojej chwały.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 27-31a
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter