6 maja
poniedziałek
Judyty, Jakuba, Filipa
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kiszki grające fokstrota

Ocena: 5
1265

fot. Barbara Wiśniowska

Zdziwiło mnie kiedyś, że mój niemal śmiertelny głód po piętnastu minutach gdzieś zniknął, choć nic nie zjadłam.

Dobrze jest wiedzieć, jaki rodzaj posiłku jak długo trawimy.

Owoce i warzywa nieskrobiowe (ogórki, pomidory, wszelka zielenina) nasycą nas na jakieś 40 minut, warzywa skrobiowe – na 60 minut, a strączkowe – na 4–5 godzin. Węglowodany (ryż, kasza, chleb) trawią się przez 90 minut. Mięso potrzebuje więcej czasu: ryba – godzinę, drób – dwie, wołowina – powyżej trzech, wieprzowina nawet do siedmiu. Tłuszcz trawi się najdłużej: do około 8 godzin.

Cukier po części wchłania się już w jamie ustnej. Nie jest naturalnym produktem, czysta glukoza ani sacharoza nie rosną na drzewach. Pewnie schrupanie buraka cukrowego, czyli cukru w otoczce witamin i błonnika, byłoby wspaniałe dla zdrowia, ale cukru organizm nie traktuje jak posiłek, tylko jak wroga. Prędko wyrzuca do krwi duże ilości insuliny, żeby ten cukier stamtąd zabrała. Nadmiar cukru jest przerabiany w tłuszcz, we krwi zaczyna brakować składników odżywczych i wtedy mózg wysyła nam wiadomość, że jest głodny.

Łatwo przyzwyczaić organizm do pobierania kalorii z tłuszczów. Do każdego posiłku warto dodać sporo warzyw dla zapewnienia odpowiedniego pH oraz nieco tłuszczu lub białka. Wybór jest ogromny: strączki, orzechy, pestki, nabiał, jajka, ryby, mięso, oleje roślinne. Takie posiłki nasycą, a nie oszukają na chwilę.

KULKI SŁONECZNIKOWE

Składniki: 500 g ziaren słonecznika, może być więcej | średni banan | 80 g masła w temperaturze pokojowej | 35 g erytrolu | posypka: wiórki kokosowe, kakao lub karob w proszku | opcjonalnie dodatki (kropelka aromatu albo żurawina)

Sposób przygotowania: Łączymy składniki – wszystkie oprócz posypki – najlepiej za pomocą robota kuchennego. Z masy wyciągamy porcje łyżką i formujemy w rękach kulki. Obtaczamy je w kokosie lub innej posypce. Można je jeść na surowo, wstawić na 25 minut do zamrażarki albo do piekarnika na 170 stopni, wtedy będą twardsze. Jeśli są posypane karobem, uważajmy z pieczeniem, bo karob łatwo się przypala.

  Idziemy nr 43 (886), 23 października 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 5 maja

VI Niedziela Wielkanocna
Trwajcie we Mnie, a Ja w was trwać będę.
Kto trwa we Mnie, przynosi owoc obfity.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 15, 1-8
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego) 

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter