30 kwietnia
wtorek
Mariana, Donaty, Tamary
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Cytrynowa słodycz

Ocena: 0
2929
Już w XIX-wiecznej Anglii przy popołudniowej herbacie podawano do bułeczek krem cytrynowy, lemon curd, jako alternatywę do dżemu. Dziś moda na słodko-kwaśny krem przywędrowała także do Polski. Jego zastosowanie jest uniwersalne: pasuje do kanapek, naleśników, ciast, lodów, deserów jogurtowych i owocowych.

– Niedawno urządziliśmy ze znajomymi wspólne smażenie naleśników. Każdy miał przynieść jakiś dodatek do nich – opowiada Kamil Gabinecki, dziennikarz lokalny z Grodziska Mazowieckiego. – Pojawił się oczywiście ser biały, owoce, dżemy, kremy czekoladowe. Największe zainteresowanie wzbudził jednak lemon curd, który przyniosłem. Wszyscy pytali, co to jest, bo nigdy wcześniej go nie próbowali.

Przepis jest prosty: jajka, masło, cukier i oczywiście cytryny: skórka i sok. Trudności może sprawić sam proces przygotowania: przygrzewanie wszystkich składników na parze.

– Trzeba bardzo intensywnie mieszać masę i uważać, żeby jajka się nie ścięły. Zwykle trwa około dziesięciu minut, aż krem zacznie gęstnieć, wtedy trzeba go zdjąć z ognia – tłumaczy Kamil. On sam stosuje trochę inną metodę: nie bije masy na parze tylko wprost na patelni, na bardzo małym ogniu. – To dlatego, że zwykle robię krem z potrójnej porcji i tylko na dużej patelni udaje mi się dobrze wymieszać wszystkie składniki – wyjaśnia. – Mój pierwszy lemon curd się ściął, ale teraz już nabrałem wprawy. Na koniec przecieram go jeszcze przez sito, żeby zniknęły ewentualne grudki.

Kamil i jego rodzina najczęściej smarują kremem grzanki lub stosują, jako dodatek do ciast – szczególnie sernika cytrynowego i tarty z bezą. Do kremu, zamiast cytryn można też użyć innych owoców. Kamil próbował już wersji z pomarańczami, a w planach ma jeszcze inne eksperymenty. – Widziałem przepisy z dodatkiem mandarynek, mango albo żurawiny. Oczywiście do słodszych owoców trzeba dodać odpowiednio mniej cukru. Teraz czekam, aż na działce wyrosną maliny, na pewno spróbuję z nich zrobić raspberry curd – zapowiada.

Lemon curd

Składniki: 3 jajka, 3 cytryny, 100 g cukru, 100 g masła

Sposób przygotowania: Z wyszorowanych i sparzonych cytryn zetrzeć skórkę – tylko żółtą część – i wycisnąć sok. Jajka wbić do miski i roztrzepać, wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. W dużym garnku zagotować wodę i zawiesić na nim miskę z połączonymi składnikami. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce masło, aż się rozpuści. Po około 10 minutach przygrzewania i mieszania, gdy krem zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia. Lemon curd można przechowywać w lodówce około dwóch tygodni lub zamrozić.

Hanna Dębska
fot. Hanna Dębska/Idziemy
Idziemy nr 24 (456), 15 czerwca 2014 r.




PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 30 kwietnia

Wtorek, V Tydzień wielkanocny
Chrystus musiał cierpieć i zmartwychwstać,
aby wejść do swojej chwały.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 27-31a
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter