Zrobić sushi nie jest trudno, ale warto pomyśleć o dobrych składnikach. Popularne w polskich „suszarniach” dodawanie zwykłego białego sera czy papryki to zbrodnia dla Japończyka. Daniel, syn pani Joanny, radzi zadbać o prawdziwy ryż do sushi (dostępny w sklepach z orientalnym jedzeniem) i nie przesadzać z dodatkami, a zwłaszcza z sosem sojowym. Zbyt intensywne maczanie zabija smak ryby. − Równie dobrze można byłoby wytaplać w sosie sojowym schabowego i kawałek ziemniaka. Byłoby to samo! − śmieje się Daniel.
Składniki:
niejadalne: ostry nóż • mata bambusowa do rolowania • pałeczki lub palce; jadalne: 1 opakowanie ryżu do sushi • 2 łyżki octu ryżowego • cukier • 1 opakowanie wędzonego łososia • 1 awokado • 2 świeże ogórki • nori (prasowane algi) • sos sojowy • dodatki: wasabi, marynowany imbir
Ryż przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka – matową stroną do dołu – ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku przez całą długość nori ułożyć kawałki łososia, kawałki pokrojonych i obranych warzyw: ogórka i awokado. Rulon zwinąć przy pomocy maty i przekroić nożem na plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Podawać z octem sojowym, wasabi i imbirem. Można śmiało jeść palcami, a zaawansowanym polecamy oczywiście pałeczki!
![]() | Maria Pawlik |