Okazuje się, że to całkiem popularny przysmak, przynajmniej na kilku obozowiskach, rozłożonych wokół Zalewu Zegrzyńskiego.
– Ja grilluję tak: kukurydzę nacieram grubo masłem (nie żałować!), solę, pieprzę, posypuję chili, zawijam w folię aluminiową (świecącym do środka) i wrzucam na grilla. Taka kukurydza jest dużo lepsza niż z wody! – informuje Radek, zawijając ją „w te sreberka” i układając równo nad ogniem.
– Jak lubisz podpieczoną, to pod koniec wyjmij z folii i połóż na 5 minut na ruszcie – dodaje Michał, zwany Pierwszym Grillowym.
– A ja grilluję bez folii, na tacce albo bezpośrednio na grillu, tylko trzeba ją obracać. Wcześniej kukurydzę nacieram oliwą z sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem, chili, dodaję ziółka i co tam jeszcze wpadnie mi w ręce z przypraw – mówi Grażyna Wojno, zwolenniczka warzyw.
– Grillowaną kukurydzę jadłam w Czarnogórze. Kolby piekli tam bez niczego, a potem solili i zawijali w liście. Smakowało po prostu kukurydzą, czyli dobrze. Dodam, że liście nie były do jedzenia, a jedynie po to, by sobie nie poparzyć rąk – wspomina Basia i wyjmuje świeże kolby. – Doradzam, aby przed grillowaniem podgotować przez chwilę kolby we wrzątku. Część z nich jest trochę poobgryzana, ale to jest właśnie sposób, aby przewieźć dzieciaki w taki upalny dzień z miejsca na miejsce – śmieje się młoda mama 2-letniego Krzysia i 3-letniego Adasia.
Kupując kukurydzę, zwróćmy uwagę, żeby była świeża, nie była zbyt duża i miała miękkie, soczyste ziarna. Najlepiej wybierać odmiany cukrowe. Warto przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż z czasem traci swój smak, za sprawą cukru, który zamienia się w skrobię. Kukurydzę do grillowania należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie pozbawić zewnętrznych liści i wąsów lub grillować zawiniętą w liściach. Smacznego!
Składniki: kukurydza w kolbach • masło • sól do smaku • szpadki do grillowania
Sposób przygotowania: Kolby oczyścić i moczyć przez ok. 30 min w misce z wodą – aby podczas grillowania nie wyschła. Następnie odsączyć, posmarować masłem, nadziać na szpadki i opiekać, obracając przez 20-30 min. W wersji ekspresowej obrane kolby gotować ok. 5 min, a następnie przyprawione masłem i solą piec 5-10 min, często obracając.
![]() | Marta Kawalec |