1 marca
sobota
Antoniny, Radoslawa, Dawida
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kukurydza z grilla

Ocena: 0
6355
Zazwyczaj wyjmujemy ją z puszki i dodajemy do sałatek. Znamy ją też z sal kinowych, gdzie jej skoncentrowany zapach nie pozwala się skupić na filmie. Ale przecież jest też świeża kukurydza! Właśnie teraz, na polach, jej łodygi są już wysokości dorosłego człowieka. Może warto więc spróbować jej w postaci mniej przetworzonej?

Okazuje się, że to całkiem popularny przysmak, przynajmniej na kilku obozowiskach, rozłożonych wokół Zalewu Zegrzyńskiego.

– Ja grilluję tak: kukurydzę nacieram grubo masłem (nie żałować!), solę, pieprzę, posypuję chili, zawijam w folię aluminiową (świecącym do środka) i wrzucam na grilla. Taka kukurydza jest dużo lepsza niż z wody! – informuje Radek, zawijając ją „w te sreberka” i układając równo nad ogniem.

– Jak lubisz podpieczoną, to pod koniec wyjmij z folii i połóż na 5 minut na ruszcie – dodaje Michał, zwany Pierwszym Grillowym.

– A ja grilluję bez folii, na tacce albo bezpośrednio na grillu, tylko trzeba ją obracać. Wcześniej kukurydzę nacieram oliwą z sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem, chili, dodaję ziółka i co tam jeszcze wpadnie mi w ręce z przypraw – mówi Grażyna Wojno, zwolenniczka warzyw.

– Grillowaną kukurydzę jadłam w Czarnogórze. Kolby piekli tam bez niczego, a potem solili i zawijali w liście. Smakowało po prostu kukurydzą, czyli dobrze. Dodam, że liście nie były do jedzenia, a jedynie po to, by sobie nie poparzyć rąk – wspomina Basia i wyjmuje świeże kolby. – Doradzam, aby przed grillowaniem podgotować przez chwilę kolby we wrzątku. Część z nich jest trochę poobgryzana, ale to jest właśnie sposób, aby przewieźć dzieciaki w taki upalny dzień z miejsca na miejsce – śmieje się młoda mama 2-letniego Krzysia i 3-letniego Adasia.

Kupując kukurydzę, zwróćmy uwagę, żeby była świeża, nie była zbyt duża i miała miękkie, soczyste ziarna. Najlepiej wybierać odmiany cukrowe. Warto przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż z czasem traci swój smak, za sprawą cukru, który zamienia się w skrobię. Kukurydzę do grillowania należy opłukać w zimnej wodzie, a następnie pozbawić zewnętrznych liści i wąsów lub grillować zawiniętą w liściach. Smacznego!


Składniki: kukurydza w kolbach • masło • sól do smaku • szpadki do grillowania

Sposób przygotowania: Kolby oczyścić i moczyć przez ok. 30 min w misce z wodą – aby podczas grillowania nie wyschła. Następnie odsączyć, posmarować masłem, nadziać na szpadki i opiekać, obracając przez 20-30 min. W wersji ekspresowej obrane kolby gotować ok. 5 min, a następnie przyprawione masłem i solą piec 5-10 min, często obracając.

Marta Kawalec
fot. Marta Kawalec

Idziemy nr 32 (413), 11 sierpnia 2013 r.


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 28 lutego

Piątek, VII Tydzień zwykły
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): Mk 10, 1-12
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
Nowenna do o. Dolindo - 20-28 II

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter