Do ciast można użyć także kaszy jaglanej. Ula często piecze jaglane babeczki i murzynki z czekoladą. – To alternatywa dla tych, którzy nie przyswajają pszenicy, a mają ochotę na coś słodkiego – zachwala. Z kaszy jaglanej można upiec chleb, do zupy Ula poleca kaszę jęczmienną, do świątecznej kutii i zamiast ryżu – pęczak, a jako kaszkę dla dzieci – kaszę kukurydzianą. Słowem, dla każdego coś zdrowego, bo kasza zawiera mikroelementy, których próżno szukać gdzie indziej: kukurydziana – selen, jaglana – krzemionkę, a polecana dziś quinoa – saponiny. I z pewnością nie należy łączyć zdrowotnych właściwości kaszy z faktem, że jej słynna miłośniczka Anna Jagiellonka uchodziła za niezwykle brzydką kobietę, której podobno bał się nawet Stefan Batory, jej własny mąż.
Quinoa z kurczakiem na czerwono
Składniki: 200 g piersi kurczaka, 1 duża papryka, 1 duża cebula, 1 marchewka, 2 puszki krojonych pomidorów, 200 g czerwonej kaszy quinoa, ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie: Pokroić kurczaka na kawałki, a paprykę i cebulę – w niezbyt drobną kostkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wrzucić paprykę i cebulę – gdy cebula się zeszkli, dorzucić kurczaka i usmażyć. W tym czasie pokroić obraną marchewkę w bardzo cienkie plastry (im będą cieńsze, tym szybciej zmiękną podczas gotowania). Zawartość patelni przerzucić do garnka, dodać marchewkę, dwie puszki krojonych pomidorów i przyprawy, zamieszać. Po 10 min od rozpoczęcia gotowania dorzuć quinoę. Gotować przez kolejne 20 min pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Quinoa nie zmięknie zupełnie, tak jak inne kasze, ale po 20 min gotowania na pewno będzie już dobra.
Maria Pawlik |