„Wyrzucanie jedzenia oznacza odrzucanie ludzi” – podkreślał takie zdanie Papieża Franciszka abp Vincenzo Paglia podczas konferencji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Santiago de Chile.
Spotkanie odbyło się wczoraj, a jego temat stanowiła kwestia ograniczenia strat oraz marnowania żywności. Przewodniczący Papieskiej Akademii Życia przypominał, że takie „odrzucanie osób” jest haniebne.
Potrzebujemy odczuć prawdziwy ciężar owego skandalu
– zaznaczył hierarcha.
Abp Paglia zaproponował trzy konkretne ścieżki, jakie powinny zostać podjęte w obliczu tej sytuacji. Po pierwsze chodzi o opracowywanie dokładnych i szczegółowych danych dotyczących m.in. ton wyrzucanego jedzenia, ale nie tylko. Ważne, by zobaczyć również straty społeczne oraz ludzkie: np. zmarnowaną pracę czy energię. Po drugie należy rozwijać kwestie współdziałania różnych podmiotów. Tylko razem można stawić czoła temu wyzwaniu. Trzecią proponowaną drogą do podjęcia jest promowanie większego poszanowania zarówno produktów żywnościowych, jak i samych momentów posilania się. Chodzi o przypomnienie ich wielkiej wartości kulturowej.
Przewodniczący Papieskiej Akademii Życia podkreślał konieczność wprowadzenia jak najszerszych paradygmatów w celu przeciwdziałania marnowaniu jedzenia na skalę globalną.
Nie możemy już pozwalać sobie na podchodzenie do kwestii żywności wyłącznie z logiką ekonomiczną, rynkową
– zaznaczał hierarcha. Odpowiednie rozwiązania gospodarcze są niezbędne, ale kwestia pozostaje znacznie szersza, więc musimy wzmacniać promowaną przez Franciszka logikę solidarności – wskazywał abp Paglia.