– Spotykamy się regularnie, zgodnie z kolejką, co tydzień u kogoś innego, a po modlitwie która może, to zostaje i razem robimy np. konfitury, dżemy i inne przetwory. Teraz jest jesień, więc każda przynosi siatkę jabłek, gruszek czy innych owoców. Razem siadamy, obieramy je, kroimy, a potem dusimy, za- leżnie od owoców, potem wekujemy i wracamy do domu z gotowymi słoikami. – mówi Maryla Sadowska, uczestniczka spotkań.
– Zawsze źle mi się kojarzyło robienie konfitur, bo to bardzo pracochłonne zajęcie – mówi Stefania Zielińska, sąsiadka. – Teraz, kiedy siadamy raz w sześć, raz w dziesięć, przyjemnie jest kroić i rozmawiać na różne tematy.
Panie od lat przyjaźniły się i modliły razem. Z czasem zaczęły pomagać sobie w domowych sprawach i tak już zostało. A robić jest co przez cały rok. Zimą i na wiosnę, kiedy nic jeszcze nie powschodziło, szydełkują lub wykonują inne domowe obowiązki. to latem i jesienią mają całe ręce roboty, bo tak jak za dawnych lat nie jest wskazane, aby owoce ziemi marnowały się, kiedy można z nich zrobić tyle dobrych rzeczy.
– I zawsze jest wesoło! – śmieje się Zuzanna Zielińska, u której tego dnia odbyło spotkanie. – Teraz zajęłyśmy akurat ogórkami i już trzeci tydzień z rzędu kisimy. A ponieważ każda ma jakiś inny przepis, to wcale się nie przykrzy. Takie zwykłe kiszone robimy w domu, a tutaj np. marynowane lub takie, na które trzeba poświęcić więcej czasu, bo trzeba je obrać, pokroić w plasterki lub ćwiartki. Zalewę robimy w kuble i po kolei wypełniamy wszystkie słoiki.
Niestety, ponieważ spotkanie było niespodziewane, żadna z pań nie zgodziła się na zdjęcie, wykręcając nieodpowiednim ubiorem. Obdarowana jednak torbą najróżniejszych ogórków kiszonych: na słodko, na ostro i na kwaśno, prezentuję owoc pracy.
Składniki: 1 kg ogórków (małe lub średniej wielkości), 1 łodyga kopru, po 4 liście dębu, wiśni i porzeczki, 4-5 ząbków czosnku, około 1 l wody, 1 płaska łyżka soli, 1 duży korzeń chrzanu
Sposób wykonania: umyte ogórki układać w słojach jeden obok drugiego w pozycji pionowej, przekładając koprem, czosnkiem i kawałeczkami chrzanu. W wolne miejsce pomiędzy ogórkami włożyć wszystkie liście. Wodę z solą zagotować. Wrzątkiem zalewać ogórki ułożone w słojach tak, żeby były całkowicie przykryte. Natychmiast zakręcić mocno i ustawiać do góry dnem. Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Marta Kawalec
|