Infekcja najczęściej zaczyna się od bólu gardła. Odczuwamy drapanie, pieczenie, czasem kłucie nasilające się przy przełykaniu. Pojawia się powiększenie i bolesność węzłów chłonnych szyjnych, katar, kaszel, bóle mięśni oraz stany podgorączkowe. Nagle występująca bardzo wysoka gorączka (nawet do 40oC) z towarzyszącymi bólami mięśni to klasyczny obraz grypy. Istnieje kilka typów wirusa grypy, najczęściej jest to typ A. To on jest prawdopodobnie sprawcą także obecnych zachorowań. Jedną z mutacji tego wirusa był słynny przed 2 laty wirus świńskiej grypy A/H1N1.
Leczenie infekcji wirusowych jest objawowe. Na początku możemy próbować leczyć się sami. Podstawą jest leżenie w łóżku, wypijanie dużych ilości płynów, szczególnie herbaty z cytryną i miodem, z syropem z lipy lub malin. Wskazane jest przyjmowanie leków przeciwzapalnych i obniżających temperaturę (paracetamol, ibuprom, aspiryna) obowiązkowo przy temperaturze przekraczającej 38oC. Witamina C, preparaty wapniowe, ruta, leki wykrztuśne są pomocne w leczeniu. Przy zatkanym nosie oraz obrzęku śluzówki preparaty obkurczające błonę śluzową nosa przez krótki czas możemy stosować bez konsultacji z lekarzem. Zachęcam do płukania gardła. W aptekach dostępnych jest wiele środków działających odkażająco i przeciwbólowo jak „staroświecki” gargarin, preparaty o takim działaniu dostępne są w postaci aerozolu. Dieta lekkostrawna i unikanie słodyczy przyspieszą powrót do zdrowia.
Jeśli mimo leczenia objawy nie ustępują, jeśli pojawia się ropny katar, gdy kaszel staje się wilgotny, występują zmiany na migdałkach, konieczna jest wizyta u lekarza.
Istnieją objawy, które świadczą o ciężkim przebiegu grypy. Duszność, przyspieszony oddech, niskie ciśnienie tętnicze, bóle w klatce piersiowej, krwioplucie, zaburzenia świadomości wymagają pilnej interwencji lekarskiej i hospitalizacji w krótkim czasie.
Zakażenia wirusowe są przenoszone drogą kropelkową, czyli w kropelkach śluzu lub śliny. Są bardzo zakaźne. Jeśli zachorujemy, pozostańmy w domu i nie zakażajmy innych.
Izabela Pakulska - lekarz |