19 maja
niedziela
Iwa, Piotra, Celestyna
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Grill czyli barbecue

Ocena: 0
2772
Teoretycznie na grill można położyć każdy rodzaj mięsa. W praktyce najlepiej sprawdza się to przerośnięte warstewką tłuszczyku. Najlepsze jest świeże mięso surowe. Najgorsze – wędzone, bo w czasie opiekania mięsa wędzonego powstają związki rakotwórcze. Najczęściej na ruszcie lądują białe i czerwone kiełbaski, kiszki, kaszanki karkówka, skrzydełka, udka czy piersi z kurczaka, ryby oraz grillowy miszmasz, czyli szaszłyki. A dla zwolenników dań jarskich – wszelkiego rodzaju warzywa, od bakłażanów po ziemniaki.

– Już od kilku lat sezon na grilla rozpoczynają supermarkety, które od wczesnej wiosny wystawiają olbrzymie lady ze styropianowymi tackami, na których piętrzą się sterty szaszłyków i karkówek zamarynowanych w czerwonej mazi – mówi Agnieszka Dynda, gospodyni domowa z Rzeszowa. – Ja od wielu lat sama przygotowuje mięso na grilla. Trzeba tylko pomyśleć o tym dzień wcześniej i włożyć mięso w odpowiednie przyprawy: cebulę, czosnek, paprykę chili. Nie wymaga to wielkiej filozofii.

Pani Agnieszka z czasem zaczęła udoskonalać swoje przepisy. Tak powstała kaszanka z jabłkami i sosem czosnkowym, karkówka w miodowej zalewie i co roku ulepszane szaszłyki. Do grillowanych dań świetnie sprawdzają się różnego rodzaju sosy z czosnku, chili, cygańskie majonezowe, ziołowe i winne.

– Czytałam kiedyś, że gdy węgiel przykryty jest cienką warstwą popiołu, smażymy cienkie kawałki mięsa. Kiedy warstwa popiołu jest grubsza, opieka się np. żeberka, filety rybne. Natomiast gdy węgiel jest już wypalony, ale palenisko jeszcze gorące, na ruszt można położyć warzywa i owoce – wyjaśnia Agnieszka Dynda. – I teraz rzeczywiście tego pilnuję. Dobrze jest też posypać węgiel aromatycznymi ziołami, bo wtedy mięso nabiera smaku.


Szaszłyki z grilla
: mięso (np. karkówka, wieprzowina gulaszowa, łopatka, antrykot) • kiełbasa • boczek surowy • papryka czerwona • pieczarki • cebula

Na marynatę: miód • olej • sos sojowy • sól • pieprz • czosnek  • cebula • papryka • chili • majeranek • oregano • bazylia • przyprawa do grilla

Mięso zamarynować dzień wcześniej w marynacie. Kolejnego dnia pokroić mięso w kawałki ok. 5 na 5 cm, paprykę i pieczarki na drobne kawałki, cebule w ósemki lub szesnastki. Nabijać na przemian mięso, paprykę, boczek, cebulę, kiełbasę i pieczarki do zapełnienia całej długości patyczków.

Ułożyć na grillu i piec do miękkości i zarumienienia, raz po raz przewracając. Podawać z pieczonymi ziemniakami, chlebem, surówkami i sałatkami według uznania. Dobrze smakują z masłem czosnkowym lub sosem majonezowo-ketchupowym.


Marta Kawalec
Idziemy nr 24 (353), 10 czerwca 2012 r.
fot. Marta Kawalec/Idziemy
PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 19 maja

Niedziela Zesłania Ducha Świętego
Przyjdź, Duchu Święty,
napełnij serca swoich wiernych
i zapal w nich ogień swojej miłości.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 15, 26-27; 16, 12-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego) 
+ Nowenna do św. Rity 13-21 maja



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter