Generator pary w kuchni to praktyczne urządzenie, które pomaga przygotować zdrowe i smaczne dania.
fot. Joanna Lenkiewicz
Jak gotować na parze i dlaczego warto się na to zdecydować? Gotowanie na parze sprawia, że jedzenie jest soczyste i pełne smaku. Para podkreśla naturalny aromat potraw, a niektóre dania, jak mięso czy pieczywo, mogą zyskać chrupiącą skórkę. Co ważne, ta metoda pozwala zachować wiele witamin, zwłaszcza C, z grupy B oraz kwas foliowy. Dodatkowo przygotowywane w ten sposób potrawy nie wymagają tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne.
Na parze można przygotować naprawdę dużo różnych potraw: mięso, ryby, warzywa, kaszę, ryż, a nawet makaron. Doskonale wyjdą również pierogi, kluski, jajka czy desery. Sposobów tego rodzaju obróbki cieplnej jest kilka: w elektrycznym parowarze, na specjalnej nakładce ustawionej na garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku parowym, gdzie można precyzyjnie kontrolować temperaturę i wilgotność.
Ten prosty, zdrowy i coraz popularniejszy sposób przyrządzania posiłków warto wypróbować! A na nadchodzące wakacyjne dni polecam danie lekkie, zdrowe i idealne na lato.
WARZYWA Z SOSEM JOGURTOWYM
Składniki: 1 cukinia | 1 marchewka | 1/2 kalafiora (lub brokułu) | garść fasolki szparagowej | szczypta soli
Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego | 1 łyżeczka soku z cytryny | otarta skórka z 1/2 cytryny | kilka łodyżek świeżego koperku | sól | pieprz
Sposób przygotowania: Myjemy i kroimy warzywa: marchewkę i cukinię w cienkie plasterki, kalafior (lub brokuł) na małe różyczki. Wlewamy do garnka 2–3 cm wody i zagotowujemy. Układamy warzywa na sitku lub nakładce do gotowania na parze, ustawiamy na garnku z gotująca się wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 6–8 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. W tym czasie mieszamy w miseczce składniki sosu: jogurt, sok i skórkę z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Gotowe warzywa przekładamy na talerz i podajemy na ciepło z sosem.