14 lipca
poniedziałek
Ulryka, Bonawentury, Kamila
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Wszystko do pary

Ocena: 5
80

Generator pary w kuchni to praktyczne urządzenie, które pomaga przygotować zdrowe i smaczne dania.


fot. Joanna Lenkiewicz

Jak gotować na parze i dlaczego warto się na to zdecydować? Gotowanie na parze sprawia, że jedzenie jest soczyste i pełne smaku. Para podkreśla naturalny aromat potraw, a niektóre dania, jak mięso czy pieczywo, mogą zyskać chrupiącą skórkę. Co ważne, ta metoda pozwala zachować wiele witamin, zwłaszcza C, z grupy B oraz kwas foliowy. Dodatkowo przygotowywane w ten sposób potrawy nie wymagają tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne.

Na parze można przygotować naprawdę dużo różnych potraw: mięso, ryby, warzywa, kaszę, ryż, a nawet makaron. Doskonale wyjdą również pierogi, kluski, jajka czy desery. Sposobów tego rodzaju obróbki cieplnej jest kilka: w elektrycznym parowarze, na specjalnej nakładce ustawionej na garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku parowym, gdzie można precyzyjnie kontrolować temperaturę i wilgotność.

Ten prosty, zdrowy i coraz popularniejszy sposób przyrządzania posiłków warto wypróbować! A na nadchodzące wakacyjne dni polecam danie lekkie, zdrowe i idealne na lato.

WARZYWA Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki: 1 cukinia | 1 marchewka | 1/2 kalafiora (lub brokułu) | garść fasolki szparagowej | szczypta soli
Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego | 1 łyżeczka soku z cytryny | otarta skórka z 1/2 cytryny | kilka łodyżek świeżego koperku | sól | pieprz

Sposób przygotowania: Myjemy i kroimy warzywa: marchewkę i cukinię w cienkie plasterki, kalafior (lub brokuł) na małe różyczki. Wlewamy do garnka 2–3 cm wody i zagotowujemy. Układamy warzywa na sitku lub nakładce do gotowania na parze, ustawiamy na garnku z gotująca się wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 6–8 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. W tym czasie mieszamy w miseczce składniki sosu: jogurt, sok i skórkę z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Gotowe warzywa przekładamy na talerz i podajemy na ciepło z sosem.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 14 lipca

Poniedziałek, XV tydzień zwykły
Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Kamila de Lellis,
prezbitera albo wspomnienie św. Henryka
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): Mt 10,34-11,1
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
Nowenna do Matki Bożej Szkaplerznej 7-15 VII 

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter