25 maja
poniedziałek
Grzegorza, Urbana, Magdaleny
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Sława Świętej Hildegardy

Ocena: 0
12238
„Któż może lepiej znać ułomności dzieła, niż jego Stwórca” – pisała Hildegarda, stąd – jak czytamy w jej pismach – spisana przez nią wiedza lecznicza „dana jest człowiekowi przez samego Boga”. Wszystko, co potrzebne nam do życia w zdrowiu, zawarte jest przez naszego Ojca w otaczającej nas naturze.

ZDROWE CIAŁO I DUSZA

Troska o zdrowe ciało i zbawienie duszy przenika wszystkie dzieła Hildegardy, a badacze jej pism twierdzą, że w medycynie Hildegardy nie ma chorób nieuleczalnych.

Średniowieczna benedyktynka opisała szczegółowo 80 chorób, podając sposoby ich leczenia oparte wyłącznie na istniejących w naturze składnikach.

Co więcej, przedstawiła dietę, która pomaga utrzymać w zdrowiu i równowadze organizm człowieka. Dieta opiera się na mało dziś już znanym zbożu – orkiszu. Jest to hodowana od tysięcy lat roślina, która w dzisiejszych czasach praktycznie zanikła, ponieważ nie poddaje się żadnym manipulacjom genetycznym i w związku z tym nie bardzo nadaje się do przemysłowych upraw.

Przez kolejne lata zgłębiałam dzieła Hildegardy z Bingen, obserwując też rozwój medycyny hildegardowej w Polsce. Po programach w TVP o hildegardowych sposobach na zachowanie zdrowia i powrót do sił w przypadku chorób redakcyjne telefony nie milkły całymi dniami. W podwarszawskim Józefowie od kilku lat marzyliśmy o tym, by tutaj stworzyć Centrum św. Hildegardy z Bingen, gdzie będzie można uzyskać porady, trafić na konsultacje specjalistów medycyny hildegardowej i znaleźć prawdziwy leczniczy orkisz. Udało się znaleźć właściwe osoby, miejsce i lecznicze produkty hildegardowe. Nasza święta nie poskąpiła wstawiennictwa.

W niedzielę 7 października 2012 roku, w dniu, kiedy Ojciec Święty Benedykt XVI ogłosił św. Hildegardę Doktorem Kościoła, w Józefowie rozpoczęło działalność Centrum Świętej Hildegardy z Bingen.

 

CIASTECZKA ŚW. HILDEGARDY wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Św. Hildegarda pisała, że dorośli mogą zjeść pięć dziennie, a dzieciom dać najwyżej trzy – inaczej będą za sprytne…

SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki orkiszowej, 100 g mielonych migdałów, 100 g cukru trzcinowego, 15 g gałki muszkatołowej, 15 g cynamonu, 3 g goździków (w proszku), 1-2 jajka, 120 g masła, szczypta soli, odrobina wody lub mleka

Składniki suche wymieszać, dodać masło i jajka – zagnieść wszystko razem w jednolitą masę. Rozwałkować, wykrawać ciasteczka foremkami (np. pierniczkowymi) i piec w temp. 180 stopni do 20 minut.

 

Elżbieta Ruman
Idziemy nr 41 (370), 7 października 2012 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 25 maja

Poniedziałek, VII Tydzień Wielkanocny
Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Rity z Cascia, zakonnicy
Na świecie doznacie ucisku, ale odwagi!
Ja zwyciężyłem świat

+ Czytania liturgiczne (rok A, II): Dz 19,1-8; Ps 68,2-7b; J 16,29-33
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy

- Reklama -


Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze

- Reklama -


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter