20 października
wtorek
Ireny, Kleopatry, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Naturalna stymulacja odporności

Ocena: 0
493

Czy dzieci muszą tak często chorować?

fot.pixabay.com/CC0

Znamy szczepionki doustne, stymulujące odporność najmłodszych. Są stosowane z określonych wskazań lekarskich, dość drogie, dostępne na receptę, wymagają podawania w określonym schemacie, aby zadziałały.

Proponuję korzystać w sezonie jesienno-zimowym z naturalnego leku, który jest tani, łatwo dostępny, bez recepty, bogaty w witaminę C, A, żelazo, selen, mangan, fosfor i potas oraz witaminy z grupy B, w tym B6, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Można go stosować codziennie. Nazywa się Allium sativum, ma właściwości bakteriobójcze, znane już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Ten lek to czosnek pospolity, roślina lecznicza o udowodnionej badaniami klinicznymi skuteczności. Czosnek znamy od tysięcy lat, ale jego skład ustalono dopiero w połowie XX w. Zawiera ważne aminokwasy siarkowe: cysteinę, metioninę, argininę.

Substancją aktywną czosnku jest związek siarki, allicyna, która uwalnia się po zmiażdżeniu. To lotny fitoncyd o działaniu bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym, o charakterystycznym zapachu. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe oraz rozszerza naczynia krwionośne, Narodowy Instytut Raka w USA uznał czosnek za warzywo o największym działaniu przeciwnowotworowym. Za przeciwwirusowe działanie czosnku odpowiada pochodna allicyny – ajoen. Ekstrakt z czosnku zalecany jest jako dodatek do past do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej. Czosnek działa profilaktycznie i leczniczo także przy zatruciach ołowiem. Stosowany jest zewnętrznie do lewatywy w leczeniu owsicy. Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę. Obniża poziom prostaglandyny PG2, zmniejszając ból w czasie miesiączki.

Badania wskazują, że zawarte w czosnku olejki eteryczne, bogate w związki siarki, są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii: gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek E. coli, które coraz częściej uodparniają się na działanie antybiotyków. Badania kliniczne wykazały, że czosnek nie ma działań ubocznych typowych dla antybiotyków, gdyż nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Czosnek jest jednak ciężkostrawny, więc podczas gorączki, aby nie obciążać wątroby, zamiast do jedzenia, lepiej używać czosnku do nacierania i inhalacji. To także usuwa zarazki z błon śluzowych i dróg oddechowych.

Badanie prowadzone w Wielkiej Brytanii między listopadem a grudniem wykazało, że dodawanie do potraw 3 g siekanego czosnku przyniosło zmniejszenie częstości zachorowań na grypę i przeziębienie o 63%. Dlatego proponuję: rozgnieć 1-3 ząbki czosnku i zmieszaj z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodaj 3-4 łyżki miodu i 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. Przechowaj w słoiku 12 godzin i przecedź przez sitko. Podawaj dziecku 1-2 łyżeczki codziennie podczas posiłku. Mam nadzieję, że długo nie będzie potrzebowało leczenia u pediatry.

Idziemy nr 41 (781), 11 października 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Autorka jest lekarzem pediatrą

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 20 października

Wtorek, XXIX Tydzień zwykły
+ Wspomnienie św. Jana Kantego, prezbitera
Bądźcie podobni do ludzi oczekujących swego Pana...
+ Czytania liturgiczne (rok A, II): Ef 2,12-22; Ps 85,9ab.10-14; Łk 12,35-38
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)



E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter