18 stycznia
sobota
Piotra, Małgorzaty
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Na infekcje cebula

Ocena: 0
414

Jesienią częściej chorujemy, warto więc wprowadzić do naszej diety produkty wzmacniające odporność

fot.pixabay.com/CC0

Jesienią częściej chorujemy, warto więc wprowadzić do naszej diety produkty wzmacniające odporność. Jednym z nich jest wszystkim dobrze znana cebula.

Istnieje wiele gatunków cebuli: żółta, ta najbardziej aromatyczna; czerwona, znacznie delikatniejsza, chętnie dodawana do sałatek; cukrowa, jeszcze łagodniejsza, oraz dymka, nadająca się nawet do marynowania. Najcenniejsza, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, jest cebula żółta. Należy kupować cebulę, która ma suche łuski i jest twarda; jeśli kiełkuje, jest miękka, ma plamy – nie stosujmy jej.

Cebula zawiera wiele cennych substancji: biotynę, witaminy z grupy B, witaminę C, miedź, fosfor, magnez, krzem, kwas foliowy, wapń. Bardzo cenne są flawonoidy – substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, wzmacniające układ krążenia, o działaniu przeciwnowotworowym. Jednym z nich jest kwercetyna, odpowiadająca za obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Także inulina zawarta w cebuli stymuluje układ odpornościowy, działa bowiem jak probiotyk, wzmacniając „dobrą” florę bakteryjną jelit; ma też działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To ostatnie wykorzystuje się także po leczeniu antybiotykami, aby nie dopuścić do wtórnego zakażenia grzybiczego. Cebula dzięki zawartym w niej fitoncydom, związkom siarkoorganicznym, działa jak antybiotyk. Im bardziej piecze, tym więcej w niej związków siarki. Czyli im więcej łez przy krojeniu, tym lepiej. Nawet przebywanie w pomieszczeniu, gdzie się sieka cebulę, jest korzystne, bo taka „inhalacja” też poprawia odporność. Jedną z metod leczenia kataru jest położenie plasterków cebuli blisko głowy śpiącej osoby z infekcją.

Jedzenie cebuli jesienią i zimą powinno być obowiązkowe. Jednak surowa cebula jest ciężkostrawna (dodaną do sałatki dobrze polać olejem). Osoby z chorobami żołądka, wątroby czy pęcherzyka żółciowego będą skarżyły się na bóle, wzdęcia, odbijania. W takiej sytuacji nie należy jej jeść. Także pacjenci z zaawansowaną niewydolnością nerek, zapaleniem jelit, niewydolnością krążenia powinni zachować ostrożność. Cebula duszona na wodzie zwykle nie powoduje dolegliwości.

Cebula reguluje trawienie, zapobiega zaparciom. Ugotowana zmniejsza dolegliwości reumatyczne, obniża gorączkę. Przynosi ulgę po ukąszeniu przez owady – świeży plasterek należy przyłożyć w miejscu ukąszenia. Jest skuteczna w leczeniu zmian ropnych, także trądziku.

Warto mieć w domu syrop z cebuli. Polecany jest szczególnie przy suchym kaszlu. Cebulę trzeba drobno pokroić, wsypać do słoiczka, zasypać cukrem lub zalać miodem i zakręcić. Sok, który pojawi się po kilku godzinach, jest gotowy do spożycia.

Polecam, szczególne w okresie jesienno-zimowym, przygotowywanie potraw zawierających cebulę. Najpopularniejsze to zupa cebulowa, smalec, leczo. Cebula jako dodatek do sałatek, mięs, sosów i zup jest niezastąpiona.

Cebula i czosnek należą do tej samej rodziny roślin amarylkowatych. Ale o czosnku za tydzień.

 

Idziemy nr 38 (727), 22 września 2019

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Autorka jest lekarzem

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 18 stycznia

Jezus rzekł: «Pójdź za Mną!» Ten wstał i poszedł za Nim
Dziś w Kościele: sobota, I tydzień zwykły, dzień powszedni
+ Czytania liturgiczne (rok A, II): 1Sm 9,1-4.17-19 i 10,1; Ps 21 (20),2-3.4-5.6-7: Mk 2,13-17
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -