To dobrze znana wszystkim przyprawa – ale nie tylko przyprawa!
fot. pixabay.com/CC0
To dobrze znana wszystkim przyprawa – ale nie tylko przyprawa! Cynamon, a dokładnie kora cynamonowca, zwłaszcza kora z młodych gałązek, a także korzeń, to przede wszystkim wykorzystywane w leczeniu zioło.
Typowy korzenny zapach i smak cynamonu nadaje zawarty w nim olejek, którego składnikiem jest aldehyd cynamonowy oraz występujący w nim eugenol. Mówi się o jego działaniu przeciwnowotworowym, a także spowalniającym choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. W cynamonie zawartych jest wiele składników mineralnych, m.in. wapń, magnez, żelazo, potas, cynk oraz witaminy z grupy B, a także nieco witaminy C, A i K.
Cynamon ma silne działanie rozgrzewające i działa napotnie. Polecam spożywanie go szczególnie po zmarznięciu, przewianiu, przy dreszczach i bólach mięśniowych towarzyszących infekcji wirusowej. Dobrze wówczas zrobić napar: łyżeczkę cynamonu zalać gorącą wodą i taki napój, jak najcieplejszy, wypić. Koniecznie trzeba się ciepło ubrać, dobrze – nawet w domu – założyć skarpetki i czapkę. Trzeba się spocić! I pamiętać, że po spoceniu się należy niezwłocznie przebrać się w suche ubranie. Taka szybka interwencja często pozwala zatrzymać infekcję. Zamiast naparu można, jeśli nie ma przeciwwskazań, wypić grzane piwo lub wino z dodatkiem cynamonu i miodu.
Działanie rozgrzewające cynamonu wykorzystywane jest także w bólach stawów. Olejek cynamonowy wchodzi w skład niektórych maści rozgrzewających. Działa także przeciwzapalnie, hamując rozwój bakterii i grzybów. Cynamon bywa również skuteczny w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach, jest więc stosowany w zaburzeniach żołądkowych. Polecany jest u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukrzycą. Zmniejsza chęć na słodycze.
Są osoby, które nie lubią zapachu ani smaku cynamonu, wówczas nie należy go stosować. Taką niechęć odczuwają często osoby rozgrzane, spocone, z zaczerwienioną twarzą, z nadciśnieniem tętniczym – i rzeczywiście takie osoby nie powinny używać cynamonu. Cynamon może wówczas zaszkodzić, nasilając dolegliwości. Cynamonu nie powinny także stosować kobiety w ciąży, ponieważ może on doprowadzić do wcześniejszego porodu. Może także podrażnić żołądek; jeśli pojawiają się bóle w nadbrzuszu, to znak, żeby nie spożywać cynamonu. Może zdarzyć się uczulenie na cynamon, wówczas także nie wolno go używać.
W cynamonowcu znajduje się kumaryna – substancja, która podawana w dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Dlatego cynamon dobrze stosować, ale w umiarkowanych ilościach. Większa dawka (jak przy infekcjach) może być podawana przez bardzo krótki czas.
Oczywiście cynamon stosowany jest jako dodatek do ciast i do napojów. Dostępny w Polsce pochodzi z Chin lub z Cejlonu. Ten drugi szczególnie polecam.