3 grudnia
czwartek
Franciszka, Ksawerego, Kasjana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Zupa alternatywna

Ocena: 0.1
432

Ponoć w wielu domach obowiązkową zupą w niedzielę jest rosół, a w poniedziałek – pomidorowa na jego resztkach.

fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy

Od kilku już ładnych lat dzieci z podstawówki ekscytują się piosenką:

Jutro znowu będzie pomidorowa
Zrobiona z rosołu z wczoraj
Wielki gar stoi w kuchni – no zobacz!
Trzeba zjeść, co się będzie marnować.

Ponoć w wielu domach obowiązkową zupą w niedzielę jest rosół, a w poniedziałek – pomidorowa na jego resztkach. Podobno też ulubioną zupą dzieci jest pomidorowa, niektóre wręcz nie tkną żadnej innej. Trudno było mi w to uwierzyć, bo sama jako dziecko jadłam pomidorową tylko dla zasady, że trzeba zjeść to co dają, ale poezją smaku ona dla mnie nie była. Moje dzieci natomiast nie znoszą pomidorowej.

Odkryciem była dla mnie podpowiedź mamy, że jeśli pomidorowa wyjdzie za kwaśna, trzeba ją posłodzić. Ponieważ staram się nie używać cukru, słodzenie pomidorowej stało się dla mnie źródłem inspiracji. Za każdym razem mogłam ją posłodzić czymś innym: sokami, mlekiem ryżowym, czekoladą, kawałkami ananasa. Warunek był jeden: słodzić trzeba powolutku i po rozmieszaniu każdej szczypty próbować, aby nie przesadzić.

W pomidorowej lubię dużą dowolność składników. Mogę dodać do niej warzyw, roślin strączkowych lub węglowodanów, jakich tylko dusza zapragnie. Mogę zabielić, dodać bulionu i mięsa lub nie. Kiedy ją zmiksuję, dzieci nigdy nie zorientują się, co jest w składzie i nie obrażą na niewinną marchewkę. Mogę ją doprawić na piekielnie ostro lub łagodnie – i zawsze będzie dobra, zawsze inna od tej... z poprzedniego poniedziałku.

POMIDOROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

3 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego | 1 cebula | 1 cukinia | 1 marchewka | 100 g kaszy jaglanej | czubata łyżeczka ostrej papryki | ok. 70 g białej czekolady bez dodatków | 3 ząbki czosnku | sól | oliwa | woda

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę gotujemy przez 15 minut. Pokrojone warzywa dorzucamy, aby gotowały się 7 minut. Pod koniec łączymy wszystkie składniki, ale czekoladę dodajemy stopniowo i próbujemy, w którym momencie najbardziej nam odpowiada smak.

Idziemy nr 35 (775), 30 sierpnia 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 3 grudnia

Czwartek, I Tydzień Adwentu
+ Wspomnienie św. Franciszka Ksawerego
Szukajcie Pana, gdy można Go znaleźć,
wzywajcie Go, gdy jest blisko.

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 26,1-6; Ps 118,1 i 8-9,19-21,25-27a; Mt 7,21.24-27
+ Komentarz do czytań1 (Bractwo Słowa Bożego)
+ Komentarz do czytań2 (Bractwo Słowa Bożego)



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter