czasach zarazy koleżanka znalazła sposób, jak można wychodzić z domu tylko raz na dwa tygodnie.
fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy
W czasach zarazy koleżanka znalazła sposób, jak można wychodzić z domu tylko raz na dwa tygodnie.
– Ale przecież w lodówce nie pomieścisz tyle warzyw, żeby starczyło na pół miesiąca! – zdziwiłam się.
– Kiszę je – wyjaśniła.
Rzeczywiście, kisić można wszystko: warzywa (rzodkiewki, marchewki, kawałki cukinii, dyni, buraków, selera i inne), owoce, zioła, grzyby, ziarna, orzechy, kasze. Słyszałam nawet o śledziach i boczku. Od razu zdradzę, że kiszone kasze oceniłam jako bardzo niesmaczne.
Badania opublikowane w „National Center for Biotechnology Information” wykazały, że codzienne spożywanie kiszonych ogórków zwiększa ilość serotoniny w organizmie, przyczynia się do zredukowania stresu, lęku oraz nerwicy. Jelita są w większości odpowiedzialne za produkcję hormonu szczęścia. Niedobór dobrych bakterii powoduje spadek produkcji serotoniny aż o 60 proc. Kiszonki bardzo pomagają w utrzymaniu dobrej flory bakteryjnej. Są pełne witamin, łatwo przyswajalne i lekkostrawne – ponieważ już częściowo strawione przez kwas. Mogą pomóc schudnąć. Jakim cudem? Jedzenie szkodliwej żywności sprawia, że brakuje nam składników odżywczych, wciąż jesteśmy głodni, dojadamy i tyjemy.
Kiszenie to proces przemiany cukrów i skrobi w kwas mlekowy za pomocą bakterii kwasu mlekowego w środowisku beztlenowym. Tlenu pozbywamy się przez ugniatanie poszatkowanej i posolonej kapusty lub zalewanie innych produktów solanką w proporcjach: litr przegotowanej i ostudzonej wody, łyżka soli kamiennej, trzy liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i gorczycy, parę ząbków czosnku. Warzywa muszą być pokryte w całości zalewą, żeby się nie zepsuły. Dlatego trzeba je ciasno poukładać w słoju czy kamionce albo dociążyć np. talerzem czy wyparzonym kamieniem. Naczynie warto przykryć czystą ściereczką, żeby nie dawać dostępu muszkom owocówkom. Idealna temperatura do kiszenia to 15-20 stopni.
SAŁATKA Z KISZONEJ RZODKIEWKI
Składniki: 3 małe jabłka | 10 kiszonych rzodkiewek | 2 łyżki oleju słonecznikowego nierafinowanego | 2 łyżki pestek słonecznika | 1 mała cebulka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Warzywa i jabłka ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Warto surówkę przygotować 2 godziny przed podaniem.