Koszt jednej rzeźby zaczyna się od 100 zł, a cena zależy od poziomu trudności wykonania. Choć nie jest to może dość powszechna umiejętność, w sieci aż roi się od przeróżnych kursów i szkoleń – od poziomu podstawowego przez wiele kolejnych stopni wtajemniczenia.
– Najlepszy do tworzenia rzeźb jest arbuz, co nie znaczy, że z małych owoców i warzyw również nie mogą powstać artystyczne wyroby – tłumaczy Artur Kocoń, kucharz. – Używanie narzędzi do carvingu nie wymaga rozległej wiedzy. Tak naprawdę potrzebne są: mały nóż do rzeźbienia, ostry i nie większy niż nóż do sera, dłutka oraz pomysł.
Przygotowanie rzeźby to bardzo indywidualna sprawa: zależy od stopnia umiejętności, materiału i motywu, jaki chcemy wykonać. Jedną rzeźbę można stworzyć już w 20 minut, inną nawet w kilka godzin. Trwałość zależy zaś od temperatury otoczenia, materiału oraz głębokości cięć i ich ilości. Średnio rzeźba zachowuje swój kształt od dwóch do nawet siedmiu dni.
– Mistrzami w tej dziedzinie są Tajowie, u których carving jest uważany za dziedzictwo narodowe, a także Chińczycy i Japończycy. Ich długoletnie doświadczenie i finezyjne umiejętności są jak na razie niedoścignione dla innych amatorów tej dziedziny kulinarnej. A wszystko dzięki idei, jaka przyświeca im od wieków, że jedzenie powinno cieszyć oko tak samo jak talerz, na którym jest podane – dodaje pan Artur.
Celem carvingu jest więc zachęta do jedzenia: aby było atrakcyjne, apetyczne, a także łatwiejsze do skonsumowania. – Jeśli chodzi o dwie pierwsze kwestie to się zgadzam, jednak trzecia jest dla mnie trudna, bo jeśli mam dajmy na to łabędzia czy żabę, to nie wiedziałabym jak się do niego zabrać, żeby go zjeść. A co gorsze, popsuć taką ładną dekorację… – śmieje się pani Arleta.
Składniki: arbuz • szablon • ostry nożyk • sałatka owocowa • kulki wydrążone z arbuza • 1 puszka ananasa • 1 puszka brzoskwiń • 3 pomarańcze • 4 kiwi • granat
Sposób wykonania: Wydrukować na papierze szablon. Wyciąć, przyłożyć do arbuza i delikatnie obrysować nożykiem. Za pomocą ostrego nożyka delikatnie zdjąć skórę z arbuza, zostawić około 0,5 cm zielonej skórki. Zrobić miseczkę w arbuzie, przecinając z tyłu wzdłuż i w poprzek. Wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę podobnie jak wszystkie pozostałe składniki sałatki. Wstawić na kilka minut do lodówki.
Marta Kawalec |