23 czerwca
sobota
Wandy, Zenona
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Więcej niż dieta

Ocena: 0
1585

Post Daniela trwa od 10 do nawet 42 dni

W tłusty czwartek, gdy wszyscy bezkarnie zajadaliśmy się pączkami, o. Adam Szustak OP zaapelował do obserwujących jego youtube’owy kanał „Langusta na palmie”: „Zróbmy razem post Daniela!”.

Idea zaczerpnięta jest z Biblii. „Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie” – czytamy w Księdze Daniela (Dn 1,12-15). Wyrzeczenie proroka i jego towarzyszy przebywających na dworze Nabuchodonozora było spowodowane chęcią podporządkowania się prawu Bożemu, zgodnie z którym Izraelici nie mogli spożywać wielu potraw uznawanych za nieczyste.

– Ten post nie jest dietą, to dowód przynależności do Boga – wyjaśnia o. Szustak. Przygotowaną przez dominikanina „instrukcję obsługi” postu Daniela obejrzało prawie 100 tys. internautów. Tysiące z nich w Środę Popielcową rozpoczęło warzywno-owocową półgłodówkę.

Post Daniela trwa od 10 do nawet 42 dni. Dziennie powinniśmy w tym czasie spożywać nie więcej niż 800 kcal. Można jeść głównie warzywa. Dokładną ich listę opracowała dr Ewa Dąbrowska (stąd post jest znany również jako dieta dr Dąbrowskiej). Z owoców wolno spożywać ograniczoną ilość jabłek (dwa dziennie) i grejpfrutów (jeden dziennie). Pije się przede wszystkim wodę i herbaty owocowe lub ziołowe.

Rano najlepiej zacząć od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. W ciągu dnia zjeść pięć posiłków co mniej więcej trzy godziny. Przynajmniej 50 proc. warzyw powinniśmy spożywać na surowo. Reszta może być gotowana lub kiszona. Do przygotowania dań wolno używać naturalnych przypraw i odrobiny soli.

A po co to wszystko? Nie tylko, by schudnąć i oczyścić organizm z toksyn. W kolejnych odcinkach o. Szustak tłumaczy, czym jest duchowa praktyka postu. – Całe twoje ciało będzie się domagało: „Nakarm mnie!”. Zamieniaj to na modlitwę: „Boże, napełnij mnie!” – mówi dominikanin. – Poszcząc, wykorzystujesz swoje ciało jako narzędzie modlitwy. Wykorzystujesz swój głód jako drogę wołania do Pana Boga. Inaczej post nie ma sensu.

RATATOUILLE NA POST DANIELA

Składniki: 1 bakłażan, 2-3 średnie cukinie, 5-6 pomidorów, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól morska

Sposób przygotowania: Bakłażan pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na co najmniej 15 minut, następnie opłukać wodą. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zrumienić na suchej patelni. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dorzucić bakłażan i dusić przez chwilę pod przykryciem. Następnie w około trzyminutowych odstępach dodawać kolejne warzywa – najpierw paprykę, następnie pomidory, a na koniec cukinię. Doprawić ziołami i solą. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Idziemy nr 8 (646), 25 lutego 2018 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.



Najczęściej czytane artykuły

SALON DZIENNIKARSKI



Najwyżej oceniane artykuły