Może się zdarzyć tak, że odżywiamy się prawidłowo, a jesteśmy niedożywieni, bo nie przyswajamy najcenniejszych składników odżywczych z naszych posiłków.
fot. Barbara Wiśniowska
Zagrożone tym są osoby schorowane, a szczególnie cierpiące na zanik kosmków jelitowych. Wchłanianie pogarszają też alkohol, nikotyna, antybiotyki, leki nasenne i przeciwdepresyjne, środki antykoncepcyjne i przeczyszczające, sterydy, herbata, kofeina, soda dodawana do pokarmów, dwutlenek siarki, azotan sodu, wysoka temperatura, długie przechowywanie, światło, powietrze, mrożenie i stres.
Wchłanianie witamin i składników mineralnych można poprawić. Po pierwsze: jeśli niepokoi nas własne zdrowie – warto o nie zadbać. Nie sugeruję, żeby zmuszać lekarza do przepisywania coraz mocniejszych antybiotyków na katar… Raczej poprosić o komplet badań. Domowe sposoby na poprawę stanu jelit to spożywanie kiszonek, jogurtów i kefirów.
Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (F, A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (pozostałe). Te pierwsze warto spożywać w towarzystwie tłuszczów. Witaminy z grupy B lubią występować w kompleksie, wówczas lepiej się wchłaniają. Inne witaminy też często lubią być w towarzystwie.
Ważny jest sposób przygotowania i przechowywania żywności. Mniej witamin stracimy, jedząc produkty świeże lub mrożone i gotowane na parze lub w małej ilości wody. Taką wodę można wykorzystać do zupy. Obiadu lepiej nie gotować przed śniadaniem ani nie robić zapasu na cały tydzień, bo podgrzewanie i przechowywanie również niszczy witaminy. Unikajmy żywności puszkowanej. Produkty suche przechowujmy w ciemnych i suchych miejscach, a świeże – najlepiej w lodówce. Zakupy róbmy nie dalej niż kilka dni do przodu, żeby warzywa nam nie zwiędły i nie spleśniały.
NAJLEPSZY SPOSÓB NA BROKUŁY
Składniki: średniej wielkości brokuł | opakowanie sera feta | orzeszki pinii lub inne ziarna
Sos: 3 łyżki soku z cytryny | 3 łyżki oliwy | łyżka miodu
Sposób przygotowania: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 10–15 minut. Ser kroimy w kostkę. Mieszamy składniki sosu, a następnie łączymy wszystko.