19 kwietnia
piątek
Adolfa, Tymona, Leona
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Warzywa na dobry nastrój

Ocena: 5
988

Wcale nie mamy gwarancji, że latem dobry nastrój przyjdzie do nas sam. Trzeba mu trochę pomóc.

fot. Barbara Wiśniowska

Na szczęście wieczory są jasne i ciepłe – aż się prosi skrzyknąć gości na grę planszową. Mamy dostęp do świeżych warzyw, od których dobry nastrój zależy wprost proporcjonalnie. Niech nas nie kusi zamawianie gotowej pizzy. Sałatka trojańska jest tak pyszna, że warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. W wersji leniwej czas poświęcamy tylko bakłażanowi, a resztę składników kupujemy.

Dla dobrego nastroju ważne jest regularne spożywanie produktów koloru zielonego. Oprócz uspokajających witamin z grupy B i kwasu foliowego zawierają też chlorofil, w którym ukrywa się euforyzująca cytorfina. Papryka z ogromem witaminy C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres. Kapsaicyna w ostrej papryce zwiększa wydzielanie endorfin. Cieciorka pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Warzywa strączkowe dostarczają cynku, fosforu i biotyny, która przeciwdziała depresji. Pomidory i zawarty w nich uspokajający brom pomogą zwalczyć stres, a ich aminokwasy regenerują układ nerwowy. Buraki pomagają się skoncentrować, a ziemniaki uspokajają.

SAŁATKA TROJAŃSKA

Składniki: pomidor | szynka | ser sirene | orzechy włoskie | cebula | pestki dyni i słonecznika | natka pietruszki | bakłażan marynowany i grillowany (przyprawiamy i zalewamy oliwą na 20 minut, grillujemy)
sos czosnkowy (gotowy lub: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 6 łyżek śmietany, 4 łyżki majonezu, ćwierć łyżeczki soli, szczypta pieprzu ziołowego – mieszamy)
hummus (gotowy lub: 400 g ugotowanej cieciorki, 5 łyżek pasty tahini, łyżeczka soku z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczka mielonego kuminu, sól, pieprz, łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy – miksujemy)
pasta kiopolu (gotowa lub: bakłażan pieczony bez skórki i nasion, czerwona papryka pieczona bez skórki, pomidor bez skórki, ząbek czosnku, natka pietruszki, łyżka octu winnego, sól i pieprz, ćwierć łyżeczki suszonej papryki wędzonej, kilka łyżek oliwy – wszystko dokładnie miksujemy)

Sposób przygotowania: Plastry warzyw, szynki i sera układamy na talerzu, dodajemy sosy, posypujemy ziarnami i siekaną natką.

Idziemy nr 30 (873), 24 lipca 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter