Zasady dotyczące żywienia pozostają niezmienne.
Fot. Hanna Michniewicz / Idziemy
Dla naszego zdrowia niezwykle ważna jest nie tylko dieta, ale także to, w jaki sposób spędzamy czas i jakie mamy przyzwyczajenia. Taki wniosek można wysnuć po zapoznaniu się ze zaktualizowaną wersją Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat. Piramidę opracowali na początku tego roku eksperci Instytutu Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza. Czym różni się ona od poprzedniej wersji z 2016 r.? Szczególną uwagę autorzy chcieli zwrócić na zapobieganie otyłości wśród najmłodszych, dlatego podkreślili wagę nowych, wykrytych w ostatnich latach, czynników ryzyka nadwagi związanych z rozwojem cywilizacyjnym.
Pierwszym ważnym czynnikiem jest sen – eksperci zalecają, by dzieci w wieku 6-12 lat spały co najmniej 10 godzin na dobę, by mogły zachować lepszą koncentrację w szkole. Po drugie, młodzi powinni ograniczyć korzystanie z urządzeń elektronicznych do dwóch godzin dziennie – pozostanie wtedy więcej czasu na aktywność fizyczną. Nowością jest też zalecenie, by regularnie kontrolować wysokość i masę ciała i porównywać je do krajowych norm dla danego wieku. Pozwala to szybko wykryć ewentualne zaburzenia i zapobiec chorobom.
Zasady dotyczące żywienia pozostają niezmienne. Dzieci i młodzież powinny jeść różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości. Podstawą zdrowej diety są też produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, jak również mleko (autorzy piramidy zalecają 3-4 szklanki dziennie, można je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i częściowo serem). Ważnymi dodatkami są: chude mięso, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych. Ograniczać należy słodkie napoje, słodycze, słone przekąski i produkty typu fast food.
Znając powyższe zasady, warto zastanowić się nad jadłospisem swoich dzieci: czy jedzą wystarczająco dużo warzyw i owoców? Może zamiast kanapek warto czasem dać im kolorową sałatkę, koktajl albo placki warzywne? Dobrym rozwiązaniem jest dosypanie do tych potraw paru łyżeczek otrąb, zwłaszcza jeśli dzieci nie lubią razowego pieczywa. A gdy dziecko ma ochotę na coś słodkiego, można mu podsunąć suszone owoce bez konserwantów lub własnoręcznie zrobione batoniki bakaliowe.
BATONIKI BAKALIOWE
Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej ekspandowanej n ½ szkl. drobnych płatków owsianych n 50 g orzechów włoskich lub nerkowców n 2 łyżki pestek słonecznika n 2 łyżki wiórków kokosowych n 10 suszonych śliwek lub moreli n 10 daktyli ngarść rodzynek
Sposób przygotowania: Suszone owoce zalać wodą i zostawić na całą noc, rano zblendować na gładki mus. Orzechy, pestki słonecznika i wiórki kokosowe zmielić w młynku. Wymieszać z masą owocową, dodać płatki owsiane i kaszę ekspandowaną. Zagnieść masę rękami, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, spłaszczyć i uformować prostokąt. Piec w temperaturze 150 stopni ok. 20 minut, najlepiej z funkcją termoobiegu. Po wystudzeniu pokroić na małe prostokąty.