Paulina i Dawid zauważyli, że Niemcy sami niewiele gotują, a częściej chodzą do restauracji. – W domu jedzą raczej proste dania, korzystając z półproduktów, np. gotowego purée do zalania wrzątkiem – mówią.
Niemieckie potrawy na święta Bożego Narodzenia także różnią się od polskich. Dawniej tradycyjnie podawano tam sałatkę ziemniaczaną i gęś. Bardziej nowoczesnym zwyczajem jest raclette: rodzaj elektrycznego grilla z małymi patelenkami, na których można podgrzewać zapiekanki skomponowane z różnych składników: ziemniaków, serów, mięs. – Mieliśmy też okazję spróbować grzanego wina Feuerzangenbowle, które Niemcy przyrządzają w bardzo ciekawy sposób: nad garnkiem z winem kładą żaroodporne sitko, a na nim stożek z cukru, który nasączają rumem i podpalają. Cukier, topiąc się, kapie do garnka – opowiada Paulina.
Przed świętami w Niemczech można też tanio kupić laski wanilii. Paulina skorzystała z okazji i zrobiła domowy ekstrakt. – Laski wanilii zalewa się białym rumem, a potem odstawia na trzy miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aż płyn nabierze koloru herbaty. Można go potem dodawać do ciast i kremów – wyjaśnia. Zasmakował jej też typowy dla niemieckiej kuchni drobny ryż gotowany na mleku. – Bardzo lubiłam robić z niego słodkie zapiekanki z bakaliami i czekoladą albo sosem jabłkowym – wspomina. – No i zakochałam się w tamtejszych serach pleśniowych, które są o wiele lepsze i tańsze niż w Polsce. Dobrze, że już stamtąd wyjechałam, bo za bardzo bym utyła! – śmieje się.
Knedle, czyli SEMMELKNÖDEL
Składniki: 3 suche bułki, 2/3 szkl. mleka, pół cebuli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła, 1 jajko, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowaSposób przygotowania: Bułki pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem i zostawić pod przykryciem na mniej więcej 10 minut. Posiekaną cebulę i natkę poddusić na maśle, połączyć z bułkami. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Z masy uformować okrągłe kluski, wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podawać z ulubionym sosem.
Hanna Dębska |