23 listopada
czwartek
Adelii, Klemensa, Felicyty
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Szybko i łatwo

Ocena: 0
877

Każdy miłośnik gotowania ma w zanadrzu kilka przepisów na dania, które robi się szybko i łatwo

Sezon ogórkowy już dawno za nami – dosłownie i w przenośni. Wraz z końcem lata ubywa nie tylko sezonowych warzyw i owoców, ale i wolnego czasu. Jesienią – niejako wbrew naturze – życie zawodowe przyśpiesza. W natłoku obowiązków łatwo może nas zaskoczyć galopujący głód albo tabun wygłodniałych domowników.

Szukając ratunku w takiej sytuacji, zajrzeć można do książki popularnego brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”. Maksimum smaku przy minimum wysiłku – tak mogłoby brzmieć jej motto.

Olivier – ograniczając każdy przepis do tytułowych pięciu składników – minimalizuje nam przede wszystkim czas robienia zakupów. Nie musimy nawet robić listy sprawunków, bo taką liczbę produktów jest w stanie zapamiętać najbardziej zabiegany człowiek. Nie musimy też w nieskończoność krążyć po sklepie, poszukując kolejnych ingrediencji.

Pięcioskładnikowe dania są również bardzo szybkie w przygotowaniu. Na wiele z nich nie poświęcimy więcej niż 30 minut. I – co ważne – można je ugotować w każdej kuchni. Nie wymagają bowiem żadnych specjalnych sprzętów i urządzeń. Wystarczą standardowe garnki, patelnie, blachy i naczynia żaroodporne.

Minimalizm nie oznacza jednak nudy. Znajdziemy tutaj prawdziwe kulinarne perełki – jak orzeźwiające połączenie młodych buraków z klementynkami i kozim serem czy zaskakujące zestawienie łososia z chorizo albo szokujący wręcz duet przegrzebek i kaszanki. Ta książka to dobre antidotum nie tylko na brak czasu, ale również deficyt inspiracji.

Jestem jednak przekonana, że każdy miłośnik gotowania ma w zanadrzu kilka przepisów na dania, które robi się szybko i łatwo. I które w podobnym tempie znikają później z talerza. Makaron, łosoś i mascarpone – to moja propozycja.

MAKARON Z ŁOSOSIEM I MASCARPONE

2 porcje

Składniki: 100 g wędzonego łososia, 250 g grubego makaronu, np. farfalle, 250 g serka mascarpone, ½ średniej cebuli, oliwa, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego na niewielkie kawałki łososia. Chwilę smażyć. Do garnka wrzucić serek i dolać odrobinę wody, by osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Zagotować i dodać usmażonego łososia. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

Idziemy nr 44 (630), 29 października 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.



Najczęściej czytane artykuły

SALON DZIENNIKARSKI



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły