19 kwietnia
piątek
Adolfa, Tymona, Leona
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Stewia

Ocena: 4.7
1060

Produkty słodzone stewią możemy jeść bezkarnie, bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

fot. Barbara Wiśniowska

Jest dozwolona przy cukrzycy, działa też leczniczo: obniża ciśnienie, regeneruje trzustkę, zwalcza trądzik, dezynfekuje i regeneruje skórę, wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwpróchniczo, moczopędnie, hipoglikemicznie – hamuje wchłanianie glukozy w jelitach.

Stewia jest rośliną astrowatą. Jej liście zawierają węglowodany (50–60 proc.), białka (10 proc.), błonnik (18 proc.), tłuszcze (2–3 proc.) oraz witaminy B2, C, kwas foliowy, do tego wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen, miedź, siarkę, mangan. Są źródłem przeciwutleniaczy: kwasów fenolowych, flawonów, flawonoli, kwasów chlorogenowych i ponad 30 glikozydów o słodkim smaku.

Stewia ma zero kalorii, bo glikozydy nie są wchłaniane przez człowieka. Ma zerowy indeks glikemiczny, podczas gdy cukier ma indeks 100. Możemy nią wspomóc odchudzanie, zamiast obiecywać sobie, że usuniemy cukier z diety. Słodzi mocniej niż cukier.

Badania kliniczne wykluczyły szkodliwy wpływ na zdrowie, jednak Unia Europejska zaleca dzienną dawkę 0,2 g na 50 kg masy ciała – pewnie z powodu przeciwwskazań: stewia może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami: przeciwgrzybicznymi, przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi, antybiotykami, blokerami kanałów wapniowych oraz ze specyfikami na obniżenie ciśnienia, cholesterolu i diuretykami. Diabetycy powinni po niej uważnie mierzyć poziom glukozy.

TARTA JAGODOWA BEZ CUKRU

Ciasto: 250 g mąki orkiszowej | 110 g oleju | łyżka stewii | szczypta soli
Ser: 500 g twarożku mielonego | 2–3 banany | 100 g jagód (plus jagody do dekoracji) | łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa: 250 g serka mascarpone | biała czekolada z orzechami słodzona malitolem | ew. kilka łyżek mleka, jeśli jest za gęsta

Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki ciasta łączymy i rozprowadzamy w formie o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 15 minut. Ser miksujemy z bananami i mąką. Jagody możemy również zmiksować albo delikatnie wymieszać łyżką, by nie popękały. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż lekko ostygnie.

Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, i dość prędko dodajemy do rondelka mascarpone. Możemy rozcieńczyć mlekiem. Kiedy masa jest jednolita, wylewamy ją na ciasto i od razu dekorujemy. Studzimy.

  Idziemy nr 31 (874), 31 lipca 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter