Produkty słodzone stewią możemy jeść bezkarnie, bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
fot. Barbara Wiśniowska
Jest dozwolona przy cukrzycy, działa też leczniczo: obniża ciśnienie, regeneruje trzustkę, zwalcza trądzik, dezynfekuje i regeneruje skórę, wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwpróchniczo, moczopędnie, hipoglikemicznie – hamuje wchłanianie glukozy w jelitach.
Stewia jest rośliną astrowatą. Jej liście zawierają węglowodany (50–60 proc.), białka (10 proc.), błonnik (18 proc.), tłuszcze (2–3 proc.) oraz witaminy B2, C, kwas foliowy, do tego wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen, miedź, siarkę, mangan. Są źródłem przeciwutleniaczy: kwasów fenolowych, flawonów, flawonoli, kwasów chlorogenowych i ponad 30 glikozydów o słodkim smaku.
Stewia ma zero kalorii, bo glikozydy nie są wchłaniane przez człowieka. Ma zerowy indeks glikemiczny, podczas gdy cukier ma indeks 100. Możemy nią wspomóc odchudzanie, zamiast obiecywać sobie, że usuniemy cukier z diety. Słodzi mocniej niż cukier.
Badania kliniczne wykluczyły szkodliwy wpływ na zdrowie, jednak Unia Europejska zaleca dzienną dawkę 0,2 g na 50 kg masy ciała – pewnie z powodu przeciwwskazań: stewia może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami: przeciwgrzybicznymi, przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi, antybiotykami, blokerami kanałów wapniowych oraz ze specyfikami na obniżenie ciśnienia, cholesterolu i diuretykami. Diabetycy powinni po niej uważnie mierzyć poziom glukozy.
TARTA JAGODOWA BEZ CUKRU
Ciasto: 250 g mąki orkiszowej | 110 g oleju | łyżka stewii | szczypta soli
Ser: 500 g twarożku mielonego | 2–3 banany | 100 g jagód (plus jagody do dekoracji) | łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa: 250 g serka mascarpone | biała czekolada z orzechami słodzona malitolem | ew. kilka łyżek mleka, jeśli jest za gęsta
Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki ciasta łączymy i rozprowadzamy w formie o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 15 minut. Ser miksujemy z bananami i mąką. Jagody możemy również zmiksować albo delikatnie wymieszać łyżką, by nie popękały. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż lekko ostygnie.
Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, i dość prędko dodajemy do rondelka mascarpone. Możemy rozcieńczyć mlekiem. Kiedy masa jest jednolita, wylewamy ją na ciasto i od razu dekorujemy. Studzimy.