Z zakamarków pamięci przypływa do mnie wspomnienie, że jako dziecko napisałam w święta wiersz o tym, jak bardzo tęsknię za normalnym, nieświątecznym jedzeniem, za zwykłym chlebem i za jakimś soczystym warzywem.
fot. Barbara Wiśniowska
Wiersza już nie pamiętam, ale pamiętam emocje. To był trzeci lub czwarty dzień świąt. Wcześniej balowaliśmy już u babci oraz jednej, drugiej, trzeciej cioci i sami też przyjmowaliśmy gości. Stanęłam w drzwiach spiżarki i z rozpaczą spojrzałam na kilka rodzajów ciast – szybko odwróciłam wzrok, bo nie mogłam już na nie patrzeć, a co dopiero je jeść…
Tak zostało mi do dziś. Nie przepadam za ciastami. Jeśli poczuję ochotę na węglowodany, słodzę ciasto dziesięć razy mniej, niż jest polecane w przepisie, lub piekę słone krakersy.
Kocham wspólnotowe i sąsiedzkie wieczorki z kolędowaniem, niestety kojarzą mi się one nie tylko z muzyką. Wszystkie gospodynie domowe przychodzą na nie objuczone swoimi popisowymi ciastami i wytrwale namawiają, aby każdy ich skosztował. Obrzydła mi ta namolna polska przesłodzona gościnność, więc zaczęłam przejmować inicjatywę: pcham się do wszelkich komitetów organizacyjnych, tworzę listę różnorodnych potraw i przyjmuję zapisy, kto co przyniesie. Sama staram się pojawiać na spotkaniach uzbrojona w sałatkę i owoce.
Choć moją ulubioną sałatką jest ta tradycyjna, to kocham je wszystkie: krajowe, egzotyczne, tanie i drogie. Najważniejsze, że są soczyste i pełne witamin.
SAŁATKA KOLUMBIJSKA
Składniki: 450 g gotowych krewetek bez pancerza i oczyszczonych | 2 dojrzałe awokado | 1 dojrzałe mango | spora garść pomidorków koktajlowych | pół garści pomidorów suszonych | 2 ząbki czosnku | łyżeczka masła | sok z jednej cytryny | 3 łyżki oliwy | przyprawy: szczypta wędzonej papryki słodkiej lub ostrej, szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli nopcjonalnie: sałata, czerwona cebula, rukola, bazylia
Sposób przygotowania: Rozmrożone krewetki i plasterki czosnku podsmażamy na maśle przez kilka minut. Powinny się lekko skurczyć i zwinąć. W miseczce mieszamy sos: sok z cytryny z oliwą i przyprawami. Mango i awokado obieramy i usuwamy pestki, kroimy owoce na kawałki, świeże pomidorki na połówki, a suszone na paseczki. Mieszamy wszystkie składniki.