25 października
niedziela
Darii, Wilhelminy, Bonifacego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Smażenie

Ocena: 0
688

Wiadomo, że smażenie jest niezdrowe, ale my, Polacy, często nie potrafimy oprzeć się pokusie.

fot.Barbara Wiśniowska/Idziemy

Lubimy skubnąć coś smażonego. Warto zatem smażyć lepiej, aby sobie nie zaszkodzić.

Smażenie poprawia walory smakowe i wizualne potrawy. Dlaczego jest niezdrowe? W wysokiej temperaturze giną witaminy, a powstają dziesiątki związków, których toksyczne działanie jest udowodnione przez naukowców. Na pewno złym pomysłem jest wielokrotne smażenie w tym samym, odgrzewanym lub głębokim tłuszczu. Z tego powodu lepiej omijać szerokim łukiem frytki, pączki i faworki.

W domu warto zainwestować w dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Lepsze od smażenia jest duszenie i gotowanie. Co ciekawe – pieczenie bez tłuszczu w piekarniku też nie jest idealną formą obróbki termicznej. Neurotoksyna, jaką jest akrylamid, powstaje zawsze w wysokich temperaturach. Dlatego lepiej jest piec dłużej, a w niższej temperaturze i nigdy nie jeść przypalonych potraw.

Dobór tłuszczu do smażenia jest bardzo istotny. Masło i oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, mają niską temperaturę rozpadu na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Dalszym etapem jest powstawanie trującej akroleiny, która wydziela się w postaci gryzącego dymu.

Niezdrowe są także tłuszcze sztucznie utwardzane. Najlepsze do smażenia są oleje rafinowane, olej kokosowy oraz masło klarowane. Trzeba jednak pamiętać, że dwa ostatnie zawierają dużo niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych.

CISZKI KASZUBSKIE

Składniki: 2 kg ziemniaków | 1 szklanka kaszy gryczanej | 1 łyżeczka soli | 1 cebula | 100g boczku wędzonego

Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy na tarce, kaszę moczymy. Mieszamy ziemniaki, kaszę i sól. Mieszaninę gotujemy w płóciennym woreczku przez 1-2 godziny. Wyciągamy z woreczka i kroimy na plastry. Na patelni, na małym ogniu, smażymy najpierw boczek, później cebulę pokrojone w kostkę, a gdy zrobią się chrupiące, ściągamy je z patelni i w tym samym tłuszczu krótko smażymy ciszki.

Idziemy nr 37 (777), 13 września 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 25 października

Niedziela, XXX Tydzień zwykły
«Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem»
+ czytania liturgiczne (rok A, II): Wj 22,20-26; Ps 18, 2-4.47 i 51ab; 1 Tes 1,5c-10; Mt 22,34-40
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
Prawo miłości - komentarz tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter