13 kwietnia
wtorek
Przemyslawa, Hermenegildy, Marcina
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Smaki dzieciństwa

Ocena: 0
711

Przyłapałam koleżankę z kromką chleba posmarowaną śmietaną i posypaną cukrem. – Smak dzieciństwa – wyjaśniła zadowolona.

fot.pixabay.com

Też sobie przypomniałam, że jadałam takie kanapki w dzieciństwie. Śmietana była niepasteryzowana, prosto od krowy, bardzo tłusta, a cukier uroczo rozpuszczał się na wierzchu. Przypomniałam sobie smak niepasteryzowanego mleka i natychmiast rozpoczęłam poszukiwania rolnika, u którego można by takie kupić. To z kartonika nie jest ani trochę podobne w smaku, bo jest chudsze. Nie musiałam długo szukać, widywałam jakieś krowy przez okno autobusu w drodze do pracy. Zapisałam się na odbiór pięciu litrów mleka dwa razy w tygodniu. Mleko niepasteryzowane ma swoich fanów i przeciwników. W gotowaniu giną dobre bakterie, które mogłyby się opiekować naszymi jelitami – to duży minus. Plus jest taki, że giną też wszystkie złe bakterie i rozpadają się laktoglobuliny, które odpowiadają za większość alergii.

Wiosną jednak dowiedziałam się, że mleka już nie będzie, bo… krowa spodziewa się cielaczka. Zrozumiałam wtedy, dlaczego pradziadkowie opowiadali, że w Wielkim Poście obowiązywała też wstrzemięźliwość od mleka.

Odpłynęłam we wspomnienia o innych smakach dzieciństwa. Niektórych potraw już nie spotykam. Nie wrócą plasterki ziemniaków pieczone na płycie pieca kaflowego, bo nie ma już pieca. Surowego żółtka utartego z cukrem i cytryną się boję, zresztą nie jem cukru. Jabłoń malinówka w ogrodzie taty marnieje z każdym rokiem, bo jest coraz starsza, a nigdzie nie spotkałam podobnie pysznych jabłek. Na szczęście zielony groszek i czereśnie pozostaną zawsze tak samo pyszne.

Kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa jest smak kaszy manny z masłem i sokiem. Czasami gotowałam ją dzieciom, a teraz same wymyślają przepisy z kaszką w roli głównej. Poniżej jeden z nich.

KASZA MANNA KAWOWA

Składniki: 500 ml mleka bez laktozy, może być zmieszane z odrobiną wody | 4 łyżki kaszy manny | czubata łyżeczka kawy inki w proszku | szczypta cynamonu i imbiru | banan w plasterkach | opcjonalnie: płatki migdałowe, orzechy włoskie

Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy z mlekiem na małym ogniu, przez cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia, gdy zaczną w niej wybuchać bąbelki powietrza, i od razu wlewamy do miseczek, zanim zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki. Uwaga: mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego, więc nie spieszmy się z dosładzaniem.

Idziemy nr 12 (803), 21 marca 2021 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 13 kwietnia

Wtorek, II Tydzień Wielkanocny
Dzień Powszedni/wspomnienie św. Marcina I, papieża i męczennika
«Trzeba wam się powtórnie narodzić».
+ Czytania liturgiczne (rok B, I): J 3, 7b-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

- Reklama -


E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter