29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Smak grzybobrania

Ocena: 0
442

Niedoświadczonym grzybiarzom zalecam zbieranie grzybów, których kapelusze wypełniają rurki, a nie – blaszki

– Na grzyby idziemy z koszykiem, nie z reklamówką. Bo w foliowej torbie nawet grzyby jadalne mogą wskutek zaparzenia stać się trujące – ostrzega Wiesław Kamiński, grzyboznawca z Krakowa, autor kilkunastu atlasów grzybów, twórca serwisu www.nagrzyby.pl. – Poza tym przez szpary w ściankach koszyka rozsiewają się zarodniki – przypomina.

– Grzybów nie wycinamy z podłoża, tylko wykręcamy, a miejsce po nich zasypujemy ściółką, żeby chronić grzybnię – dodaje. – Zbierajmy tylko znane sobie grzyby. Owocniki powinny być w całości, żebyśmy w domu mogli jeszcze raz sprawdzić, czy wszystkie okazy są jadalne. Na podstawie samego kapelusza czy trzonu, można się pomylić.

– Niedoświadczonym grzybiarzom zalecam zbieranie grzybów, których kapelusze wypełniają rurki, a nie – blaszki. Wśród tych pierwszych w Polsce trujący jest praktycznie tylko borowik szatański. Niebezpiecznych grzybów z blaszkami jest znacznie więcej. Warto co jakiś czas przeglądać atlasy. Przede wszystkim powinniśmy się opatrzyć z gatunkami, które są śmiertelnie trujące, żeby od razu rozpoznać muchomora zielonawego (sromotnikowego) czy piestrzenicę kasztanowatą – wymienia grzyboznawca.

– Dobrze jest też nie zbierać grzybów zbyt małych, z niewykształconymi owocnikami – bardzo trudno rozpoznać ich gatunek. Nie zbieramy też zbyt starych owocników. Często są już zaczerwione (robaczywe). Lepiej, żeby materia organiczna została w lesie, niż wylądowała w śmietniku. Nigdy też nie niszczmy grzybów. Czy są jadalne czy niejadalne, spełniają funkcję w ekosystemie – zaznacza pan Wiesław.

Apeluje też o ostrożność przy kupowaniu grzybów u przydrożnych sprzedawców. – W takich miejscach jesteśmy narażeni na niebezpieczny lub niesmaczny zakup. Zawsze ktoś niekompetentny może nam sprzedać np. goryczaki żółciowe zamiast borowików. Nie zatrują, ale zepsują smak potrawy. Bezpieczniejsze są targowiska, nad którymi pieczę pełnią przeszkoleni przez Państwową Inspekcję Sanitarną grzyboznawcy czy klasyfikatorzy grzybów. Zawsze możemy domagać się od sprzedawcy wydanego przez nich certyfikatu – radzi.

Nie wszystkie grzyby jadalne są dopuszczone do handlu. Znawcy zbierają mniej popularne gatunki, nawet muchomory. – Muchomor czerwieniejący jest bardzo smaczny i stosunkowo łatwy do rozpoznania, bo w miejscach uszkodzenia pojawiają się czerwone ślady. Polecam też – często omijane przez niedoświadczonych grzybiarzy – borowiki ceglastopore czy bardzo niepozorne lejkowce dęte – wymienia pan Wiesław. Sam najczęściej z grzybów robi sosy i zupy. W jego grzybiance może pływać aż dziesięć różnych gatunków. – Im większa różnorodność, tym ciekawszy smak – zapewnia.

 

GNOCCHI Z BOROWIKAMI

(3-4 porcje)

Składniki: 6 średnich ziemniaków, 1 jajko, 150 g mąki pszennej, 100 g masła, 250 g borowików, parmezan, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną, przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe doprawić solą i pieprzem, dodać rozbełtane jajko i 150 g mąki. Ciasto zagnieść na blacie, lekko podsypując mąką. Uformować z niego wałki o średnicy ok. 1,5 cm i pokroić na kawałki o długości 2 cm. Gnocchi gotować w dużej ilości osolonej wody do wypłynięcia. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone borowiki, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok. 4-5 min. Na koniec dodać gnocchi i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Tuż przed podaniem danie posypać parmezanem.

Idziemy nr 37 (623), 10 września 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter