Feniksem Specjalnym podczas jubileuszowych XXV Targów Wydawców Katolickich nagrodzona została s. Anastazja Pustelnik FDC.
Fot. Sylwia Uryga / Idziemy
Feniksem Specjalnym podczas jubileuszowych XXV Targów Wydawców Katolickich nagrodzona została s. Anastazja Pustelnik FDC. Zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka blisko dwudziestu książek kulinarnych, wyróżniona została za wkład w edukację zdrowotną i kulinarną polskich rodzin połączoną z promocją tradycyjnej kuchni polskiej, za bazowanie na tradycyjnych i zdrowych produktach oraz za autorski dorobek publikacji z przepisami kulinarnymi.
Aż trudno uwierzyć, że pochodząca z Bieszczad s. Anastazja zaczęła gotować dopiero, gdy miała 17 lat, po śmierci matki. Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem – to było pierwsze samodzielnie przygotowane przez nią danie. W 1973 r. wstąpiła do zakonu. Tam rozwinął się jej talent kulinarny. W domu zgromadzenia w Jastrzębiu-Zdroju gotowała dla chorych dzieci oraz personelu w zakładzie leczniczo-opiekuńczym. A następnie przez lata dla wspólnoty krakowskich jezuitów.
Jej książki to prawdziwe bestsellery. Łączna sprzedaż przekroczyła już 4 mln egzemplarzy. Pierwszą publikacją były „103 ciasta siostry Anastazji”. Później pojawiły się książki z przepisami na kolejne słodkości, obiady, sałatki, przetwory i inne przysmaki, dzięki którym receptury s. Anastazji znane są w prawie każdym polskim domu.
Dziś przekazała już kulinarną pałeczkę s. Salomei Łowickiej FDC. Wybrane przepisy obu sióstr można znaleźć w internecie na prowadzonej przez wydawnictwo WAM stronie http://siostra-anastazja.pl (stąd pochodzi nasz dzisiejszy przepis) oraz na profilu na Facebooku. Szukajcie tam pomysłów na wielkanocny stół!
BABECZKI Z SEREM
Składniki: Ciasto: ½ kg mąki n ¾ szklanki cukru pudru n 1 łyżka octu n ½ kostki margaryny n 4-5 łyżek śmietany kwaśnej n 3 żółtka.
Masa serowa: 50 dag sera białego zmielonego n ¾ szklanki cukru n 2 jaja n 1 budyń waniliowy n 10 dag masła.
Dodatek: gotowa masa krówkowa n czekolada n wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Schłodzoną margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder, ocet, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek. Przygotować masę. Masło roztopić na wolnym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa będzie gęsta – odstawić. Dno każdej babeczki wyłożyć łyżeczką masy krówkowej, a następnie dopełnić ciepłą masą serową. Wierzch przybrać dekoracyjnie np. kleksami rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.