6 kwietnia
poniedziałek
Izoldy, Celestyna, Wilhelma
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Rozgrzewa i budzi

Ocena: 0
869

Zawsze lubiłam w restauracjach i kawiarniach próbować nowych smaków. Najlepiej żeby miały dziwne nazwy, które nic mi nie mówią.

fot. B.Wiśniowska / Idziemy

Zawsze lubiłam w restauracjach i kawiarniach próbować nowych smaków. Najlepiej żeby miały dziwne nazwy, które nic mi nie mówią. Tamta kawiarenka była pełna starych mebli, świeczników i mosiężnych figurek, a na stołach leżały koronkowe serwety – każda inna. Choć było drogo, czułam się jak w bajce, a smak herbaty czaj masala tak bardzo utkwił mi w pamięci, że po latach postanowiłam wrócić w to miejsce. Nazwa się nie zmieniła, jednak w środku powitały mnie różowe ściany i tandetny wystrój, a w menu z przerażeniem zobaczyłam wyłącznie fast food.

Czaj masala wielokrotnie próbowałam zrobić w domu. Pod tą nazwą kryje się herbata z przyprawami. W Indiach każda rodzina kultywuje własny sposób jej parzenia. Przepisów może być wiele. Te, które znajdowałam na polskich stronach internetowych, dawały słabiutką imitację smaku, który zapamiętałam na zawsze: herbaty mocnej, aromatycznej, bardzo słodkiej i... gęstej.

Bazą jest zawsze czarna herbata, tak mocna, że jej smaku nie zagłuszają przyprawy. Nie może być aromatyzowana ani zawierać dodatków. Taka w torebkach byłaby niezła ze względu na brak fusów, jednak jest zwyczajnie słabsza od liściastej. Zdrowej słodyczy herbacie może nadać miód lub ksylitol. Istnieją gotowe mieszanki przypraw chai masala, jednak równie dobrze można je zrobić samodzielnie, dostosowując proporcje do własnych upodobań. W wielu przepisach jest rada, aby suma wszystkich przypraw mieściła się na 1/3 łyżeczki od herbaty. Ja jestem miłośniczką herbaty mocno cynamonowej i mocno imbirowej, która w zimowe poranki ogrzewa i budzi. Natomiast wieczorami zaparzam tylko symboliczną szczyptę imbiru. Do zabielenia herbaty dobre jest każde mleko, jednak szczególnie przypadło mi do gustu owsiane – o delikatnym smaku, albo skondensowane – które sprawia, że herbata jest gęsta.

CZAJ MASALA

Składniki:
pół litra wody | 1-2 łyżeczki mocnej czarnej herbaty | po pół łyżeczki przypraw mielonych: cynamonu, imbiru i kardamonu, ćwierć łyżeczki mielonych goździków | miód | mleko owsiane lub skondensowane | opcjonalnie: szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i kolendry

Sposób przyrządzania:
Wodę gotujemy z przyprawami, pilnując, aby nie wykipiało. Po zawrzeniu gotujemy jeszcze pół minuty na małym ogniu. Wsypujemy herbatę i pozostawiamy do zaparzenia pod przykryciem. Przecedzamy przez gęste sitko. Rozlewamy do 3/4 wysokości filiżanek. Każdą słodzimy co najmniej jedną łyżeczką miodu i mieszamy. Dodajemy mleko.

Idziemy nr 11 (751), 15 marca 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 6 kwietnia

Pan moim światłem i zbawieniem moim,
kogo miałbym się lękać?

Dziś w Kościele: poniedziałek, Wielki Tydzień
Czytania liturgiczne (rok A, II): Iz 42,1-7; Ps 27,1-3.13-14 ; J 12, 1-11
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań
+ "Ziarna Słowa" Jana Pawła II

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy

- Reklama -

- Reklama -


Najczęściej czytane komentarze

- Reklama -


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter