18 kwietnia
czwartek
Boguslawy, Apoloniusza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Rosół

Ocena: 0
1165

Wczesna wiosna to dla mnie ostatnie chwile na gotowanie rosołu.

fot. Barbara Wiśniowska

Gdy jest upał, nie mam ochoty dogrzewać mieszkania kuchenką przez długie godziny, zresztą, do mocnych zapachów zlatują się owady.

Rosół wzmacnia odporność, więc bardziej potrzebujemy go, gdy jest zimno. Pamiętajmy, że ta najbardziej znana zupa nie jest dobra dla każdego. Może niezwykle podrażnić wrzody żołądka. Nie jest wskazana w diecie łatwostrawnej przy zapaleniach i chorobach dróg żółciowych, chorobach wątroby (zapalenia, marskość), zapaleniach trzustki czy jelita grubego.

Jest wiele technik przygotowywania rosołu. Najważniejsze, by gotować kości co najmniej półtorej godziny, żeby uwolniły kolagen, ale nie dłużej niż cztery godziny, bo może zgorzknieć. Nadmiar wekujemy jak najszybciej, bo w razie burzy rosół może skwaśnieć. Zbędny tłuszcz zbiegnie się do kostki lodu i łatwo go zbierzemy.

Ja sama nie lubię jeść rosołu bez dodatków. Najłatwiej dolać do niego wody z kiszonej kapusty lub z ogórków. Spodobał mi się japoński rosół przygotowany przez córkę. Napracowała się, ale efekt był wspaniały.

RAMEN

Składniki: garnek bulionu z kury | puszka tuńczyka | glony kombu | sos sojowy | makaron ramen

Glony wygotowujemy w wodzie 5 min, dodajemy tuńczyka i gotujemy jeszcze 15 min, łączymy wywary, a składniki stałe możemy przecedzić lub zjeść. Makaron gotujemy osobno 3 min. Rosół doprawiamy sosem sojowym.

Dodatki przygotowujemy osobno: 300 g boczku wędzonego | 1/4 szklanki sosu sojowego | 2 łyżki sosu ostrygowego | 2 łyżki cukru | łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu | szczypiorek | opcjonalnie 2 łyżki sake, 2 łyżki wina ryżowego (mirinu)

Sosy i alkohole mieszamy z cukrem i odstawiamy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień, na oleju sezamowym przez 3–4 min smażymy boczek, mieszając. Dodajemy szczypiorek i smażymy, aż zwiędnie. Wlewamy sos na patelnię i smażymy, aż lekko zgęstnieje.

Biały sos: 1 słodka papryka | pół cebuli | 4 ząbki czosnku | łyżka imbiru | 3 łyżki oleju | 5 łyżek wody | łyżeczka soli

Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir mieszamy z olejem w małym rondelku o grubym dnie. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wodę i sól.

Paprykę pokrojoną na kawałeczki pieczemy oddzielnie w piekarniku ok. 20 min, aż zmięknie. Łączymy składniki.

Na talerz najpierw nakładamy makaron, później dodatki według uznania i zalewamy je zupą.

  Idziemy nr 18 (861), 01 maja 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 18 kwietnia

Czwartek, III Tydzień wielkanocny
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba.
Jeśli ktoś spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 44-51
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter