23 marca
czwartek
Pelagii, Oktawiana, Feliksa
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Przyprawa czy potrawa?

Ocena: 0
59

Pierwsze skojarzenie ze słowem „curry”: mieszanka przypraw dostępna w każdym sklepie. Lecz w kuchni Dalekiego Wschodu jest to przede wszystkim określenie potrawy, najczęściej składającej się z mięsa i warzyw w ostrym sosie.

W Polsce można jej spróbować w indyjskich czy tajskich restauracjach. Smakuje ona zupełnie inaczej niż mięso posypane znaną nam przyprawą curry. Z czego to wynika?

W skład mieszanki przypraw nazywanej „curry” zwykle wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, chili i anyż. Część z nich rzeczywiście znajduje się w przepisach na prawdziwe azjatyckie curry, jednak dodaje się ich tam więcej i w innych proporcjach. Jeśli chcemy przyrządzić naprawdę pyszne mięso w sosie curry w domu, najlepiej kupić osobno wszystkie potrzebne przyprawy, samodzielnie je uprażyć, zmielić – i przyrządzić z nich pastę. Niestety, niektóre z nich są niedostępne w polskich supermarketach, a w sklepach z orientalną żywnością trzeba za nie sporo zapłacić – dlatego najkorzystniej kupić je przez internet. Są bardzo wydajne i starczają na długi czas.

Podstawowe rodzaje curry to: zielone, czerwone i żółte. Zielone jest najostrzejsze, ponieważ zawiera świeże zielone papryczki chili. Głównym składnikiem czerwonego curry są suszone strąki chili, żółtego zaś – kurkuma. Niezależnie od rodzaju curry powinno jednak zawierać trawę cytrynową, kmin rzymski, kolendrę, galangal i skórkę z limonki.

Bardzo ciekawą przyprawą jest trawa cytrynowa zwana palczatką, w Polsce uprawiana czasem jako roślina ozdobna. Do jedzenia nie wykorzystuje się jej liści, lecz łodygi. Można ją także dodawać do herbaty.

Kolendra z wyglądu przypomina natkę pietruszki. Do pasty curry nie stosuje się jednak jej liści, lecz nasiona. Przed dodaniem do potrawy trzeba je uprażyć, dzięki czemu wydają piękny aromat. Z kolei kmin rzymski (kumin) często jest mylony z kminkiem. Co prawda z wyglądu te rośliny są do siebie podobne, jednak różnią się smakiem i nie można ich stosować zamiennie. Kmin prawdopodobnie wywodzi się ze starożytnego Egiptu. Wzmianki o nim znajdują się nawet w Biblii: w Księdze Izajasza oraz Ewangelii św. Mateusza. Galangal, podobny do imbiru, przez św. Hildegardę polecany był jako galgant i pod tą nazwą dostępny jest w sklepach „medycyny hildegardowej”.

 

ŻÓŁTE CURRY

Składniki: 500 g mięsa z kurczaka • 4 marchewki • 1 papryka • 2 pomidory • 10 pieczarek • ½ puszki kukurydzy • 2 ząbki czosnku • 2 szalotki • 1 limonka • 150 ml mleczka kokosowego (lub śmietany) • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej • 1 łyżeczka pokrojonego korzenia imbiru • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka nasion kolendry • ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego • ½ łyżeczki sproszkowanej papryki chili • sól • pieprz • olej

Sposób przygotowania: Pasta curry: nasiona kminu i kolendry uprażyć na patelni. Wymieszać razem z chili, kurkumą, imbirem, trawą cytrynową, otartą skórką i sokiem z limonki oraz 1 łyżką oleju. Zmielić w młynku. Szalotki i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni, dodać pokrojonego kurczaka, posypać solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut. Dodać obrane i posiekane marchewki i pieczarki, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać pokrojoną paprykę, obrane ze skórki i posiekane pomidory, kukurydzę oraz pastę curry. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, wlać mleczko kokosowe i dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym ze szczyptą kurkumy.

 

Idziemy nr 5 (591), 29 stycznia 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie szczęśliwa żona, miłośniczka gotowania.

- Reklama -

- Reklama -

SALON DZIENNIKARSKI

- Reklama -

- Reklama -


Najwyżej oceniane artykuły