10 kwietnia
piątek
Michala, Makarego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Postny pasztet

Ocena: 0
787

W Polsce soczewica jest rzadko uprawiana, a szkoda, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne.

fot.B.Wiśniowska/Idziemy

Coś niesamowitego musiało być w soczewicy, skoro Ezaw sprzedał Jakubowi swoje pierworództwo za jej miskę. Ale soczewica była znana już w czasach przedbiblijnych. Najstarsze wykopaliska, w których ją znaleziono w północnym Iraku, pochodzą z ok. 9100 r. przed Chrystusem, a w Ziemi Świętej – z ok. 3000 r. przed Chrystusem. Była podstawą pożywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, choć obywatele tych ostatnich państw mieli do niej nieco pogardliwy stosunek: nazywali ją „chlebem ubogich”. Była składnikiem chleba narodu wybranego w niewoli babilońskiej. Znaleziono ją także w naszym Biskupinie.

Dziś w Polsce soczewica jest rzadko uprawiana, a szkoda, bo ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy A, C, D i E, wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen, błonnik i kwasy tłuszczowe nienasycone. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Naukowcy dowiedli, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed nowotworami, stabilizuje poziom cukru we krwi.

Występuje w wielu odmianach. Bardzo zdrowe są jej kiełki. Suszoną moczymy ok. 30 minut przed gotowaniem.

 

PASZTET Z SOCZEWICY

Składniki:
175 g namoczonej czerwonej soczewicy | 2 cebule | 1 marchew | 2 ząbki czosnku | po 1 łyżeczce przyprawy garam | kurkumy i pieprzu | pół łyżeczki mielonej kolendry | 850 ml bulionu warzywnego | 3-5 jajek | sok z połówki cytryny | do smaku do wyboru: czarnuszka, rodzynki, żurawina lub wiórki kokosowe, tłuszcz do smarowania

Sposób przygotowania:
Soczewicę namoczyć. Marchewkę starkować, czosnek zmiażdżyć. Cebule posiekać i zeszklić na patelni. Bulion zagotować, dodać zeszkloną cebulę i odsączoną soczewicę. Gotować ok. 40 minut do miękkości. Posolić i dodać startą marchew 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić – bulion można wykorzystać do innej potrawy. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Formę o pojemności 450 ml wysmarować tłuszczem, włożyć masę, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 45 minut. Po wyjęciu pozostawić w formie jeszcze przez 20 minut.

Idziemy nr 08 (748), 23 lutego 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

E-WYDANIE

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 10 kwietnia


Zapomnieli o mnie w sercach jak o zmarłym, *
stałem się jak wyrzucone naczynie.

Dziś w Kościele: Wielki Piątek
Czytania liturgiczne (rok A, II): Iz 52,13–53,12 Ps 31, 2 i 6. 12-13. 15-17 i 25 Hbr 4,14-16; 5, 7-9 J 18,1 – 19, 42
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań
+ "Ziarna Słowa" Jana Pawła II

- Reklama -

- Reklama -


Najczęściej czytane komentarze

- Reklama -


Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter