Na początku nowego roku często podejmujemy postanowienia związane ze zrzuceniem wagi. Jak realizować je skutecznie i bezpiecznie?
Przede wszystkim nie narzucać sobie rygorystycznych diet, lecz wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, które przyniosą trwałe efekty.
– Modne w ostatnich latach diety: Dukana, Kwaśniewskiego czy grejpfrutowa, to diety alternatywne, które po dłuższym czasie stosowania będą powodowały braki składników odżywczych. Takie diety mogą stosować wyłącznie osoby zdrowe, na własne ryzyko – zwraca uwagę dr Justyna Bylinowska, specjalistka z zakresu technologii żywności i żywienia.
Według niej sposób odżywiania powinien być zgodny z wytycznymi piramidy żywieniowej oraz normami żywienia człowieka opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. – Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze różni się w zależności od płci, wieku i poziomu aktywności fizycznej. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który ustali indywidualny jadłospis, uwzględniający potrzeby danej osoby. Kaloryczność diety jest ustalana w odniesieniu do całkowitej przemiany materii. Obecnie odchodzi się od diet niskoenergetycznych, dostarczających tylko 1000 kcal dziennie – mówi dr Bylinowska.
Najwięcej kalorii dostarczają tłuszcze i węglowodany. Nie znaczy to jednak, że będąc na diecie należy z nich rezygnować. – Trzeba wybierać spośród nich takie produkty, które dadzą nam uczucie sytości na długi czas, na przykład węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych. Powinniśmy za to ograniczyć węglowodany proste, występujące w cukrze i białej mące: po ich spożyciu następuje nagły skok insuliny we krwi, ale wkrótce jej poziom szybko spada, powodując uczucie głodu – tłumaczy specjalistka.
Nawet jeśli dieta przyniesie oczekiwany skutek, po jej zakończeniu często pojawia się efekt jo-jo, czyli ponowny wzrost wagi. Z najnowszych badań wynika, że przyczynia się do tego stan mikroflory bakteryjnej w jelitach. – Jeśli chcemy trwale schudnąć, powinniśmy dbać o rozwój dobrej mikroflory, czyli jeść produkty bogate w błonnik oraz szczepy bakterii fermentacji mlekowej. Niekorzystnie działa natomiast spożywanie produktów wysokoprzetworzonych – podkreśla Justyna Bylinowska.
DIETETYCZNA SAŁATKA
Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak, 50 g chudego twarogu, kilka liści sałaty lodowej, 1 pomidor, ½ ogórka, 4 rzodkiewki, ½ papryki, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka pestek słonecznika, szczypiorek, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić w kostkę, liście sałaty porwać na drobne kawałki, szczypiorek posiekać. Wymieszać z kaszą i twarogiem, dodać pestki słonecznika, polać oliwą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.