29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Polewy do naleśników

Ocena: 0
896

Polewę czekoladową do naleśników możemy sobie zrobić sami i jeśli tylko nie mamy alergii, będzie ona bardzo zdrowa.

fot. Barbara Wiśniowska

Czasami z tęsknotą spoglądałam na sklepowe masy czekoladowe do polewania naleśników i lodów. Nawet krótko trzymałam je w rękach z zamiarem kupienia, ale mam zwyczaj przed kupieniem czytać skład produktu. Jeśli jakakolwiek nazwa składnika brzmi podejrzanie albo niezrozumiale, odkładam wyrób na półkę i nie wyznaję zasady, że „towar macany należy do macanta”.

Macaną truciznę należy zostawiać na półce albo zwracać do producenta, niech poprawi skład – albo straci pieniądze. Fakt, że składnik nie nazywa się arszenikiem i truje powoli, jeszcze nie jest powodem, żebym go zjadła. O wielu konserwantach wiemy, że mają negatywny wpływ na zdrowie, niektóre są słabo przebadane. Na palcach można policzyć, które są zdrowe (zalicza się do nich ksylitol).

Polewę czekoladową do naleśników możemy sobie zrobić sami i jeśli tylko nie mamy alergii, będzie ona bardzo zdrowa.

Tajnym składnikiem jest miód. To on sprawia, że twarda czekolada zawsze będzie mięciutka i pływająca. Kiedy połączymy go z gorzką czekoladą w równych proporcjach wagowych i schłodzimy w lodówce, wyjdzie nam masa plastyczna. Kiedy dodamy miodu ponad dwa razy więcej niż czekolady, będziemy cieszyć się polewą do naleśników. Uwaga! Z czekolady mlecznej i białej wychodzą dużo rzadsze i słodsze masy, więc potrzebne są zupełnie inne proporcje miodu.

NALEŚNIKI Z SERKIEM BANANOWYM

Ciasto: 30 g masła | 200 g mąki | 200 g wody | 200 g mleka | 2 jajka | szczypta soli

Nadzienie: 500 g twarożku mielonego | 2 banany | 2 łyżki ksylitolu | łyżka soku z cytryny | płatki migdałowe

Polewa: 50 g gorzkiej czekolady o zawartości 95% kakao | 120 g miodu

Sposób przygotowania: Topimy masło na maleńkim ogniu, roztopione miksujemy ze składnikami ciasta. Smażymy naleśniki. Miksujemy wszystkie składniki nadzienia. Czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, dodajemy miód, łączymy w jednolitą masę. Na gorąco będzie się rozpływać, ale po wystygnięciu można ją umieścić w szprycy lub wylewać cienkim strumieniem z rondelka tuż przed podaniem. Możemy przechowywać w lodówce, ale polewa jest tak pyszna, że za długo nie postoi…

Idziemy nr 28 (819), 11 lipca 2021 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter