25 kwietnia
czwartek
Marka, Jaroslawa, Wasyla
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Podjadanie

Ocena: 4.65
1336

Dieta obrotowa: gdzie się obrócę, tam coś zjem. Dlaczego podjadamy i co nam to daje?

fot. Barbara Wiśniowska

Jeśli podejrzewamy problemy zdrowotne, skontaktujmy się z lekarzem lub dietetykiem.

Inną przyczyną może być to, że na śniadanie, obiad i kolację zjadamy za mało albo zbyt ubogo i po chwili organizm dopomina się o należne kalorie i witaminy. Znam osoby, które już po jednym jabłku czują się tak przejedzone, jakby miały pęknąć, ale jabłko nie nadaje się na obiad, brakuje mu białek i tłuszczu, a i minerałów także. Po garści płatków owsianych albo ryżu z cukrem będziemy głodni już za chwilę. Produkty bogate w błonnik są koniecznym i doskonałym dodatkiem, oczyszczą, ale nie pożywią. Jeśli lubimy małe porcje, niech będą wartościowe, z dodatkiem roślinnych tłuszczów (awokado, orzechów) i białek (jajek, mięsa).

Osoby, które nie jedzą śniadania, bo nie są jeszcze głodne, po chwili robią się głodne jak wilk i rzucają się na wszystko, co mają w lodówce. Warto zaobserwować, o której godzinie jesteśmy głodni, i wyprzedzić głód o 5 minut.

Podjadanie może być nałogiem opartym na tych samych mechanizmach, co alkoholizm. Odczuwane napięcie emocjonalne mylimy z głodem; nie przyjdzie nam do głowy, że emocje są jak kontrolka paliwa w samochodzie i mają nas prowadzić do zaopiekowania się naszymi potrzebami psychicznymi (bezpieczeństwa, bliskości, samorealizacji). Tylko zamiast zaspokoić potrzebę, wykręcamy kontrolkę – paliwo się kończy, a wtedy już zajadamy depresję.

Sporo kobiet mawia: „Czasami mogę nic nie jeść, a w inne dni jestem głodna przez cały dzień”. Głód przed menstruacją jest normalny, bo organizm przygotowuje się na potencjalną ciążę.

Moja rada: podjadajmy, ale zawsze o tej samej godzinie i zawsze wartościowe przekąski przygotowane samodzielnie, nie ze sklepu.

BABECZKI JAGLANE PINA COLADA

Składniki: 250 g kaszy jaglanej | 750 g soku, np. jabłkowego | 150 g wiórków kokosowych | 2 duże dojrzałe banany | sok z cytryny | łyżka masła lub oleju bez zapachu

Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy, moczymy przez kilka godzin w wodzie z łyżeczką soku z cytryny. Cedzimy, następnie gotujemy w soku przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki, blender ręczny lub mikser oraz foremki do babeczek i po ugotowaniu kaszy od razu miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Jak najprędzej wlewamy do foremek, a jeśli jest za twarda, nakładamy łyżką i wyrównujemy. Kiedy babeczki ostygną i stężeją, możemy je wyciągnąć i schrupać lub udekorować według uznania.

Idziemy nr 07/2023  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 24 kwietnia

Środa, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem światłością świata,
kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 12, 44-50
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter